MerlinMobile Srca - aplikacija najveće razine digitalne pristupačnosti u uzorku za praćenje pristupačnosti mobilnih aplikacija

29. 12. 2021.

U prosincu je objavljeno 1. Izvješće Republike Hrvatske o usklađenosti mrežnih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti. Riječ je o Izvješću za Europsku komisiju koje je Republika Hrvatska, sukladno Direktivi (EU) 2016/2102 o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora i RH Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, dužna podnositi jednom godišnje.

Temeljni uzorak za praćenje sastojao se od 155 mrežnih stranica za pojednostavljeno praćenje, 18 mrežnih stranica za dubinsko praćenje i 10 mobilnih aplikacija.

U uzorku za praćenje pristupačnosti mobilnih aplikacija našla se i aplikacija Sveučilišnog računskog centra – MerlinMobile koja je procijenjena kao aplikacija najveće razine digitalne pristupačnosti (95 %) odmah iza koje slijedi CovidGO Ministarstva zdravstva (87 %).

Praćenje usklađenosti mrežnih stranica i mobilnih aplikacija temeljilo se na praćenju ispunjavanja zahtjeva iz europske norme EN 301 549 „Zahtjevi s obzirom na pristupačnost IKT proizvoda i usluga“., v. 1.1.2. Praćenje je proveo Povjerenik za informiranje.

S ciljem dobivanja što preciznijih rezultata o praktičnoj upotrebljivosti mrežnih stranica i mobilnih aplikacija za osobe s invaliditetom, umjesto testiranja nekim od postojećih automatskih validatora provedeno je manualno testiranje pristupačnosti za sve mrežne stranice i mobilne aplikacije koje su proveli vanjski suradnici, predstavnici krovnih nacionalnih udruga osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom.

MerlinMobile aplikacija omogućava brzi pristup sustavu Merlin s mobilnih uređaja te primanje push obavijesti na uređaj bez potrebe za stalnim osvježavanjem web stranica. Aplikacija je namijenjena korisnicima (nastavnicima i studentima) kako bi bili "uvijek dostupni i obaviješteni" na sustavu Merlin, a pruža i brz pristup sustavu Merlin i e-kolegijima kojima korisnik može pristupiti sa svojeg mobilnog uređaja. Aplikaciju koristi više od 31.800 korisnika.

Izvješće Europskoj komisiji podnio je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Naslovnica 1. Izvješća RH o usklađenosti mrežnih stranica i mobilnih aplikacija tijela javniog sektora


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.