MerlinMobile Srca - aplikacija najveće razine digitalne pristupačnosti u uzorku za praćenje pristupačnosti mobilnih aplikacija

29. 12. 2021.

U prosincu je objavljeno 1. Izvješće Republike Hrvatske o usklađenosti mrežnih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti. Riječ je o Izvješću za Europsku komisiju koje je Republika Hrvatska, sukladno Direktivi (EU) 2016/2102 o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora i RH Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, dužna podnositi jednom godišnje.

Temeljni uzorak za praćenje sastojao se od 155 mrežnih stranica za pojednostavljeno praćenje, 18 mrežnih stranica za dubinsko praćenje i 10 mobilnih aplikacija.

U uzorku za praćenje pristupačnosti mobilnih aplikacija našla se i aplikacija Sveučilišnog računskog centra – MerlinMobile koja je procijenjena kao aplikacija najveće razine digitalne pristupačnosti (95 %) odmah iza koje slijedi CovidGO Ministarstva zdravstva (87 %).

Praćenje usklađenosti mrežnih stranica i mobilnih aplikacija temeljilo se na praćenju ispunjavanja zahtjeva iz europske norme EN 301 549 „Zahtjevi s obzirom na pristupačnost IKT proizvoda i usluga“., v. 1.1.2. Praćenje je proveo Povjerenik za informiranje.

S ciljem dobivanja što preciznijih rezultata o praktičnoj upotrebljivosti mrežnih stranica i mobilnih aplikacija za osobe s invaliditetom, umjesto testiranja nekim od postojećih automatskih validatora provedeno je manualno testiranje pristupačnosti za sve mrežne stranice i mobilne aplikacije koje su proveli vanjski suradnici, predstavnici krovnih nacionalnih udruga osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom.

MerlinMobile aplikacija omogućava brzi pristup sustavu Merlin s mobilnih uređaja te primanje push obavijesti na uređaj bez potrebe za stalnim osvježavanjem web stranica. Aplikacija je namijenjena korisnicima (nastavnicima i studentima) kako bi bili "uvijek dostupni i obaviješteni" na sustavu Merlin, a pruža i brz pristup sustavu Merlin i e-kolegijima kojima korisnik može pristupiti sa svojeg mobilnog uređaja. Aplikaciju koristi više od 31.800 korisnika.

Izvješće Europskoj komisiji podnio je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Naslovnica 1. Izvješća RH o usklađenosti mrežnih stranica i mobilnih aplikacija tijela javniog sektora


Izdvojena događanja Srca

velj 03

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 3. veljače 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

velj 04

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 4. veljače 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

velj 07

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 7. veljače 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 08

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 8. veljačle 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

velj 09

Želite li naučiti raditi s besplatnim alatima za snimanje i obradu video sadržaja, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 9. veljače 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.