50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Srce i IRB potpisali sporazum o suradnji na implementaciji i održavanju CroRIS-a

5. 11. 2021.

Sporazum o suradnji između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišnog računskog centra (Srca) i Instituta Ruđer Bošković na implementaciji i održavanju nacionalnog informacijskog sustava znanosti, skraćeno nazvanog CroRIS, potpisan je u četvrtak, 4. studenoga 2021. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ovim sporazumom osigurani su preduvjeti za daljnju uspješnu izgradnju i implementaciju te održavanje i budući razvoj CroRIS-a. Tako će informacijski sustavi koje je razvio i o njima brinuo IRB: Hrvatska znanstvena bibliografija - CROSBI, Baza znanstvenih instrumenata - Šestar i Baza podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju u Hrvatskoj – POIROT, postati nanovo izgrađeni moduli unutar CroRIS-a, dok će podaci iz ovih sustava biti prebačeni u CroRIS, što znači da će krajnjim korisnicima, znanstvenicima i istraživačima, ova promjena biti vrlo jednostavna. Održivost sustava dodatno će se osigurati angažmanom stručnjaka koji će raditi na održavanju i budućem razvoju CroRIS-a.

„CroRIS će predstavljati središnje mjesto koje osigurava sveobuhvatne, cjelovite i pouzdane (točne) informacije o svim elementima sustava znanosti u Republici Hrvatskoj, stoga je suradnja Srca i IRB-a na unaprjeđenju funkcionalnosti CroRIS-a od izuzetne važnosti kako bi informacijski sustav znanosti podržao potrebe svih korisnika kako nadležnog ministarstva tako i šire javnosti“ - pojašnjava dr.sc. Ognjen Orel, pomoćnik ravnatelja Srca za e-infrastrukturu Sveučilišta u Zagrebu.

Srce je, kao partner Ministarstva znanosti i obrazovanja na projektu Znanstveno i tehnologijsko predviđanje, zaduženo za izradu informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS-a) kojim će akademska i istraživačka zajednica RH dobiti jedinstven, integriran i interoperabilan sustav svih relevantnih informacija o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti.

Znanstveno i tehnologijsko predviđanje je strateški projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja čiji cilj je stvoriti koherentni i cjeloviti sustav za određivanje prioriteta za politike istraživanja, razvoja i inovacija u hrvatskome znanstvenom prostoru implementacijom triju glavnih projektnih elemenata: uspostavom zakonskog okvira, kreiranjem informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti te provedbom aktivnosti znanstvenog i tehnologijskog mapiranja i predviđanja.

Potpisivanje ugovora CroRIS

Logotipi projekta

Financiranje projekta je realizirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u sklopu specifičnog cilja 1a1 „Povećana sposobnost sektora za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) za provođenje istraživanja vrhunske kvalitete i zadovoljavanje potreba gospodarstva“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,5 milijuna kuna od kojih je 85 % sredstava osigurano kroz Europski fond za regionalni razvoj (EFRR), a preostali dio sufinanciran je na nacionalnoj razini iz državnog proračuna.


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.