Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Srce i IRB potpisali sporazum o suradnji na implementaciji i održavanju CroRIS-a

5. 11. 2021.

Sporazum o suradnji između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišnog računskog centra (Srca) i Instituta Ruđer Bošković na implementaciji i održavanju nacionalnog informacijskog sustava znanosti, skraćeno nazvanog CroRIS, potpisan je u četvrtak, 4. studenoga 2021. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ovim sporazumom osigurani su preduvjeti za daljnju uspješnu izgradnju i implementaciju te održavanje i budući razvoj CroRIS-a. Tako će informacijski sustavi koje je razvio i o njima brinuo IRB: Hrvatska znanstvena bibliografija - CROSBI, Baza znanstvenih instrumenata - Šestar i Baza podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju u Hrvatskoj – POIROT, postati nanovo izgrađeni moduli unutar CroRIS-a, dok će podaci iz ovih sustava biti prebačeni u CroRIS, što znači da će krajnjim korisnicima, znanstvenicima i istraživačima, ova promjena biti vrlo jednostavna. Održivost sustava dodatno će se osigurati angažmanom stručnjaka koji će raditi na održavanju i budućem razvoju CroRIS-a.

„CroRIS će predstavljati središnje mjesto koje osigurava sveobuhvatne, cjelovite i pouzdane (točne) informacije o svim elementima sustava znanosti u Republici Hrvatskoj, stoga je suradnja Srca i IRB-a na unaprjeđenju funkcionalnosti CroRIS-a od izuzetne važnosti kako bi informacijski sustav znanosti podržao potrebe svih korisnika kako nadležnog ministarstva tako i šire javnosti“ - pojašnjava dr.sc. Ognjen Orel, pomoćnik ravnatelja Srca za e-infrastrukturu Sveučilišta u Zagrebu.

Srce je, kao partner Ministarstva znanosti i obrazovanja na projektu Znanstveno i tehnologijsko predviđanje, zaduženo za izradu informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS-a) kojim će akademska i istraživačka zajednica RH dobiti jedinstven, integriran i interoperabilan sustav svih relevantnih informacija o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti.

Znanstveno i tehnologijsko predviđanje je strateški projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja čiji cilj je stvoriti koherentni i cjeloviti sustav za određivanje prioriteta za politike istraživanja, razvoja i inovacija u hrvatskome znanstvenom prostoru implementacijom triju glavnih projektnih elemenata: uspostavom zakonskog okvira, kreiranjem informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti te provedbom aktivnosti znanstvenog i tehnologijskog mapiranja i predviđanja.

Potpisivanje ugovora CroRIS

Logotipi projekta

Financiranje projekta je realizirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u sklopu specifičnog cilja 1a1 „Povećana sposobnost sektora za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) za provođenje istraživanja vrhunske kvalitete i zadovoljavanje potreba gospodarstva“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,5 milijuna kuna od kojih je 85 % sredstava osigurano kroz Europski fond za regionalni razvoj (EFRR), a preostali dio sufinanciran je na nacionalnoj razini iz državnog proračuna.


Izdvojena događanja Srca

ruj 26

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 26. rujna 2022. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku.

lis 05

Online radionica "Korištenje računalnog klastera Isabella" održat će se  5. listopada 2022., od  9 do 15 sati, a kao preduvjet za sudjelovanje polaznici moraju proći provjeru znanja u sklopu online tečaja "Linux za korisnike Isabelle".

lis 10

Od 10. do 14. listopada 2022. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.