MZO i Srce podržali nastavak primjene e-učenja i načela otvorenosti u obrazovanju i znanosti

2. 10. 2017.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) održali su konferenciju za novinare pod nazivom Promjene u visokom obrazovanju i mogućnosti koje donosi e-učenje - stanje i planovi u Hrvatskoj.  Na konferenciji za novinare sudjelovali su prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja i dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Jedan od povoda za održavanje konferencije su i godišnjice koje Srce obilježava ove godine:

  • 45. godina održavanja tečajeva Srca
  • i 10. godina rada Centra za e-učenja Srca.

Naglašeno je da informacijske i komunikacijske tehnologije i tehnologije e-učenja mogu biti važan katalizator promjena u procesu modernizacije visokog obrazovanja. Uspostavom primjerene razine i kvalitete e-učenja unaprjeđuje se kvaliteta nastave i postizanje ishoda učenja, te omogućava pozicioniranje studenta u središte obrazovnog procesa.

Jedna od zajedničkih aktivnosti MZO-a i Srca je izgradnja Kataloga e-kolegija ustanova u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Katalog je središnje mjesto na kojem se nalaze osnovni podaci o svim e-kolegijima koji se nalaze u redu predavanja i izvode na ustanovama u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. U Katalog je do sada upisano više od 23.000 e-kolegija s tim da se za akademsku godinu 2017. / 2018. e-kolegiji još otvaraju.  

Na konferenciji je posebno naglašena važnost i podrška MZO-a i Srca načelima otvorenosti u znanosti i obrazovanju, bilo je riječi o otvorenim obrazovnim sadržajima i razini otvorenosti takvih sadržaja u Hrvatskoj, o sustavu za učenje na daljinu Merlin koji Srce razvija i održava za potrebe svih visokih učilišta u Hrvatskoj, o važnosti edukacije i usavršavanja  nastavnika za primjenu novih tehnologija kroz obrazovne programe i tečajeve, ali i o adekvatnom vrednovanju doprinosa nastavnika unapređenju i inovacijama obrazovnog procesa.

Više informacija pročitajte na stranici Press.


Izdvojena događanja Srca

lip 27

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na besplatnu radionicu koja se održava u srijedu, 27. 6. 2018. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lip 29

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati 29. 6. 2018. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku!