Na sustavu Merlin više od 1.000 istovremenih korisnika

28. 1. 2019.

Sustavom za e-učenje Merlin koristi se sve više nastavnika i studenata te je već odavno postao neizostavan element u nastavi brojnih visokih učilišta. Početkom kalendarske godine tradicionalno je na sustavu aktivnost korisnika najviša s obzirom na to da se studenti pripremaju za zimski ispitni rok. Nesmetan rad sustava nužanje kako bi studenti mogli pristupiti svim potrebnim nastavnim materijalima, ali i odraditi sve potrebne aktivnosti na sustavu. Aktivnost korisnika na sustavu mora pratiti i odgovarajuća infrastruktura sustava za e-učenje koja će omogućiti ugodan i nesmetan rad svim korisnicima. 

Ovih dana smo zabilježili 1.135 istovremenih korisnika sustava Merlin, što u odnosu na siječanj 2018. predstavlja porast od 33 % i ukazuje na veliki rast broja korisnika sustava te samog korištenja sustava. Trenutno je na sustavu otvoreno 10.555 e-kolegija s 117 ustanova u sustavu visokog obrazovanja. Sustav u ovoj akademskoj godini koristi 53.892 studenata te 6.070 nastavnika. Prosječno vrijeme koje korisnik provodi u sustavu Merlin je 5.2 minute.

Centar za e-učenje proaktivno djeluje kako bi korisnicima osigurao kvalitetnu infrastrukturu sustava za e-učenje koja može zadovoljiti sve potrebe naših korisnika. U tu svrhu na početku akademske godine 2018./2019. izrađena je nova organizacija infrastrukture sustava za e-učenje. Nova organizacija sastoji se od dva klastera poslužitelja koja čine po četiri web poslužitelja. Na jednom klasteru se izvršava PHP inačice 5.6, dok se na drugom klasteru izvršava PHP inačice 7.1. Ovim je uspostavljena infrastruktura koja podržava najnovije inačice sustava za e-učenje Moodle i Mahara ali omogućava i korištenje arhive e-kolegija i svih dosadašnjih sustava.

Slika 1. Infrastruktura poslužitelja sustava za e-učenje SrcaSlika 1. Infrastruktura poslužitelja sustava za e-učenje Srca


Izdvojena događanja Srca

Ožu 30

Pohađanjem ovog tečaja steknite znanja i vještine uporabe jezika R za analizu i vizualizaciju podataka. Tečaj počinje u ponedjeljak, 30. 3. 2020. u 17:30 sati.

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.