50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Nagrada HIZ-a bivšem ravnatelju Srca dr. sc. Zoranu Bekiću

17. 6. 2021.

Na redovnoj skupštini Hrvatskog informatičkog zbora (HIZ), održanoj 16. lipnja 2021. godine, bivšem ravnatelju i sadašnjem glavnom savjetniku ravnatelja Srca dr. sc. Zoranu Bekiću dodijeljena je nagrada „Kristalni globus" za 20 godina uspješnog vođenja Sveučilišnog računskog centra – Srca.

Prilikom uručenja nagrade, predsjednik HIZ-a Kristijan Zimmer je istaknuo: „U mandatu dr. sc. Zorana Bekića Srce, koje ove godine slavi 50 godina svojeg postojanja, dodatno je osnažilo svoju poziciju kao centar informatičkih znanja i središte za provođenje ključnih nacionalnih i akademskih IT projekata. Doprinos dr. Bekića posebno je prepoznatljiv kroz doprinos razvoju e-učenja i podatkovne infrastrukture te promociji otvorenosti obrazovanja i znanosti.“

Zahvaljujući se na nagradi dr. sc. Zoran Bekić je naglasio: „Ova nagrada zapravo je priznanje za ono što su Srce i cijeli tim kolegica, kolega i suradnika u Srcu, ali zapravo i zajednica, u suradnji s kojom Srce ostvaruje sve svoje projekte, radili i dobro napravili u zadnjih 20 godina. Znamo da je pravi izazov u uspješnoj primjeni nedvojbenih mogućnosti novih tehnologija u tome da se prepoznaju one od mnogih mogućnosti koje su dugoročno važne i stvarno interesantne korisnicima. A nakon toga da se prođe često trnovit i izazovan put implementacije i osiguravanje podrške kako bi tehnološke mogućnosti stvarno zaživjele i ostvarile pravu vrijednost za krajnje korisnike.

Nadam se da smo mi u Srcu i dobro prepoznavali te ključne potencijale i uspješno implementirali nove tehnologije i trendove i da je ostvaren veliki doprinos za razvoj modernog sustava znanosti i visokog obrazovanja, ali i društva u cjelini, kako u 50 godina od samih osnutaka Srca, tako i u 20 godina koje su predmet ove nagrade. Ponosan sam na to da sustav znanosti i visokog obrazovanja na razini e-infrastrukture, zahvaljujući Srcu, danas ima sve pretpostavke da bude moderan, učinkovit i usporediv s Europom i svijetom.

Ne sumnjam da će Srce i dalje nastaviti profesionalno i učinkovito obavljati svoju ulogu. Ova nagrada nezavisne strukovne udruge je i čast i obveza da ja osobno, ali i Srce nastavimo i dalje doprinositi razvoju moderne e-infrastrukture i digitalnih usluga, kao i razvoju same informatičke struke.“

Dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca u razdoblju od 2001. do 2021. godine, za svojeg je mandata radio na uspostavi brojnih važnih infrastrukturnih sustava i digitalnih usluga Srca poput sustava Digitalnih akademskih arhiva i repozitorija - Dabar i Javnih kolekcija podataka, koje su prethodile Dabru, Hrvatske nacionalne grid infrastrukture CRO NGI, usluga koje se temelje na paradigmi računarstva u oblaku, Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja RH (AAI@EduHr), ali i na razvoju i implementaciji usluga Srca vezanih za e-učenje, počevši sustavno projektom Education Quality Improvement by E-Learning Technology – EQIBELT, a nastavivši sudjelovanjem u uspostavi Centra za e-učenje i platforme za udaljeno učenje Merlin te potičući razvoj i unapređenje svih obrazovnih usluga Srca.

Dr. sc. Zoran Bekić osobito se zalagao i zalaže se za otvoreni pristup podacima u sustavu znanosti i obrazovanja, za otvaranje rezultata Srca i posebno obrazovnih sadržaja koji nastaju u Srcu svim potencijalnim korisnicima. Nakon niza godina usmjeravajući se prema otvorenosti, Srce 2014. godine donijelo „Politiku otvorenog pristupa Srca“ (PDF, 400 KB) i iste godine započelo sustavno objavljivati rezultate Srca javnosti u otvorenom pristupu.

Uz navedene iskorake u dvadesetogodišnjem razdoblju treba istaknuti i obnovu zgrade Srca koja je trajala u razdoblju od 2001. do 2004. godine kada su uređeni 1. i 2. kat zgrade odnosno radni prostori za zaposlenike Srca i CARNET-a te je u potpunosti rekonstruirana računalna hala Srca, uključujući sustave dodatnog klimatiziranja i neprekidnog napajanja, čime su stvoreni preduvjeti za kvalitetan i pouzdan smještaj i rad računalne i komunikacijske opreme koja čini jezgru ICT infrastrukture sveukupne akademske i istraživačke zajednice u Hrvatskoj. Prenamijenjeno je prizemlje zgrade u kojem su nastali novi, moderni i tehnički dobro opremljeni prostori za korisnike, uključujući četiri nove učionice. Naknadno je osposobljena i sekundarna lokacija Srca unutar kampusa Borongaj čime je značajno unaprijeđena pouzdanost rada Srca i podataka koji se u Srcu čuvaju i obrađuju.

Dr. sc. Zoran Bekić sudjelovao je i u pripremi projekata "CroRIS – Informacijski sustav znanstvene djelatnosti Hrvatske" i  "HR-ZOO - Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak" pa možemo reći da tako ostaje prisutan i u sljedećoj eri Srca koja je započela provedbom ovih za Srce, ali i za Hrvatsku, velikih i značajnih projekata.

Kristalni globus, dr. sc. Zoran Bekić


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.