Najveće hrvatsko računalo postaje superračunalo

2. 9. 2014.

Konferencija za novinare "Najveće hrvatsko računalo postaje superračunalo!" održat će se 3. rujna 2014. u 11 sati na 2. katu u Srcu, J. Marohnića 5. O novom superračunalu, odnosno nadogradnji klastera Isabella, govorit će:

  • prof. dr. sc. Roko Andričević, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta
  • dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca
  • Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave i voditelj usluge Računalni klaster Isabella

Računalni klaster Isabella u Srcu već je niz godina najsnažniji računalni sustav u Hrvatskoj i predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata. Novim proširenjem i softverskom nadogradnjom Isabella sada postaje i 'pravo' superračunalo. Financiranje novog proširenja osiguralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). Od same uspostave 2002. godine do danas računalni klaster Isabella nadograđivao se kroz desetak nabavki različitih generacija računalne i mrežne opreme, što je prednost i fleksibilnost koje omogućava 'klasterski pristup' izgradnji računalnih sustava za zahtjevna računanja (engl.: High Performance Computing - HPC). Specifičnost ovog proširenja je korištenje nove programske paradigme koja omogućava spajanje više poslužitelja u jedno virtualno računalo, uz mogućnost konfiguriranja prema stvarnim korisničkim potrebama. Korisnici na Isabelli tako sada mogu rješavati istraživačke probleme koji zahtijevaju uporabu superračunala u kojima veliki broj procesora istovremeno koristi veliku zajedničku radnu memoriju (u slučaju Isabelle do 160 procesorskih jezgri i do 2 TB RAM-a).
Novim proširenjem bit će zadovoljena većina trenutnih potreba akademske zajednice za HPC resursima. Vrijednost ovog proširenja Isabelle je oko 1.000.000 kn.

Izdvojena događanja Srca

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.