50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Najveće hrvatsko računalo postaje superračunalo

2. 9. 2014.

Konferencija za novinare "Najveće hrvatsko računalo postaje superračunalo!" održat će se 3. rujna 2014. u 11 sati na 2. katu u Srcu, J. Marohnića 5. O novom superračunalu, odnosno nadogradnji klastera Isabella, govorit će:

  • prof. dr. sc. Roko Andričević, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta
  • dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca
  • Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave i voditelj usluge Računalni klaster Isabella

Računalni klaster Isabella u Srcu već je niz godina najsnažniji računalni sustav u Hrvatskoj i predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata. Novim proširenjem i softverskom nadogradnjom Isabella sada postaje i 'pravo' superračunalo. Financiranje novog proširenja osiguralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). Od same uspostave 2002. godine do danas računalni klaster Isabella nadograđivao se kroz desetak nabavki različitih generacija računalne i mrežne opreme, što je prednost i fleksibilnost koje omogućava 'klasterski pristup' izgradnji računalnih sustava za zahtjevna računanja (engl.: High Performance Computing - HPC). Specifičnost ovog proširenja je korištenje nove programske paradigme koja omogućava spajanje više poslužitelja u jedno virtualno računalo, uz mogućnost konfiguriranja prema stvarnim korisničkim potrebama. Korisnici na Isabelli tako sada mogu rješavati istraživačke probleme koji zahtijevaju uporabu superračunala u kojima veliki broj procesora istovremeno koristi veliku zajedničku radnu memoriju (u slučaju Isabelle do 160 procesorskih jezgri i do 2 TB RAM-a).
Novim proširenjem bit će zadovoljena većina trenutnih potreba akademske zajednice za HPC resursima. Vrijednost ovog proširenja Isabelle je oko 1.000.000 kn.

Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.