50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Najveće hrvatsko računalo postaje superračunalo

2. 9. 2014.

Konferencija za novinare "Najveće hrvatsko računalo postaje superračunalo!" održat će se 3. rujna 2014. u 11 sati na 2. katu u Srcu, J. Marohnića 5. O novom superračunalu, odnosno nadogradnji klastera Isabella, govorit će:

  • prof. dr. sc. Roko Andričević, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta
  • dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca
  • Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave i voditelj usluge Računalni klaster Isabella

Računalni klaster Isabella u Srcu već je niz godina najsnažniji računalni sustav u Hrvatskoj i predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata. Novim proširenjem i softverskom nadogradnjom Isabella sada postaje i 'pravo' superračunalo. Financiranje novog proširenja osiguralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). Od same uspostave 2002. godine do danas računalni klaster Isabella nadograđivao se kroz desetak nabavki različitih generacija računalne i mrežne opreme, što je prednost i fleksibilnost koje omogućava 'klasterski pristup' izgradnji računalnih sustava za zahtjevna računanja (engl.: High Performance Computing - HPC). Specifičnost ovog proširenja je korištenje nove programske paradigme koja omogućava spajanje više poslužitelja u jedno virtualno računalo, uz mogućnost konfiguriranja prema stvarnim korisničkim potrebama. Korisnici na Isabelli tako sada mogu rješavati istraživačke probleme koji zahtijevaju uporabu superračunala u kojima veliki broj procesora istovremeno koristi veliku zajedničku radnu memoriju (u slučaju Isabelle do 160 procesorskih jezgri i do 2 TB RAM-a).
Novim proširenjem bit će zadovoljena većina trenutnih potreba akademske zajednice za HPC resursima. Vrijednost ovog proširenja Isabelle je oko 1.000.000 kn.

Izdvojena događanja Srca

lip 14

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će započeti u ponedjeljak, 14. 6. 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.