Nakon Zagreba i Rijeke, Opatija je eduroam™ grad

10. 6. 2015.

Zajedničkom inicijativom Europskih sveučilišnih igara, Sveučilišnog računskog centra (Srca), nakon Zagreba i Rijeke i Opatija je postala eduroam grad te svojim stanovnicima i gostima koji pripadaju akademskoj i istraživačkoj zajednici (učenicima, nastavnicima, studentima, profesorima i znanstvenicima) nudi mogućnost bežičnog pristupa Internetu kroz uslugu eduroam™ na 17 lokacija u gradu.

Opatija, uz Zagreb, Rijeku i Čakovec postaje vrijedan partner hrvatske i svjetske eduroam zajednice te podržava trend širenja usluge izvan sveučilišnih, znanstvenih i obrazovnih institucija, a s krajnjim ciljem podrške većoj mobilnosti u sustavu znanosti i obrazovanja.

Karte s označenim lokacijama na kojima je dostupna usluga eduroam u Hrvatskoj i svijetu dostupne su na web-stranicama na adresi www.eduroam.hr/maps.php.

Na predstavljanju rezultata projekta „Opatija - eduroam grad“ sudjelovali su zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin, mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Sveučilišnog računskog centra, Marko Žunić, glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016 i Slobodan Juračić, projektant informacijskog sustava grada Opatije. Projekt je ostvaren na poticaj organizatora Europskih sveučilišnih igara, koje će se 2016. godine održati u Zagrebu i u Rijeci i ugostiti više od 5.000 studenata sportaša.

 

"Europske sveučilišne igre najveći su sportski događaj u povijesti Republike Hrvatske. Stoga nam je želja same Igre iskoristiti i kao svojevrstan katalizator širih društvenih promjena. Osnovna je misao organizatora Igara pokrenuti projekte koji će predstavljati višestruku korist za same natjecatelje, ali i cjelokupnu zajednicu. Jedan od tih projekata jest i besplatan Internet koji će prije svega koristiti studentima te čitavoj akademskoj zajednici", istaknuo je Marko Žunić, glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016.

„Usluga eduroam™ globalna je usluga roaminga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT (http://www.eduroam.org/). Hrvatska je od samoga početka, prije više od deset godina, zahvaljujući Srcu aktivna u izgradnji i pružanju usluge eduroam pri čemu je Srce prepoznato i u međunarodnim okvirima prihvaćeno kao nacionalni operater i koordinator usluge eduroam. Srce nastoji različitim aktivnostima osigurati da informacije o načinu rada, pouzdanosti, sigurnosti i jednostavnosti usluge budu široko dostupne kako davateljima usluge i tako i krajnjim korisnicima. Usluga eduroam afirmirala se kao globalna, pouzdana i sigurna usluga o čemu svjedoči stalan rast broja korisnika i pristupnih lokacija kao i njeno širenje izvan granica akademskih ustanova i kampusa. Danas je ova usluga dostupna na više od 13.000 lokacija u 71 zemlji“, izjavio je na konferenciji za novinare mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca.

Usluga eduroam™ usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired pristupa mreži, a namijenjena korisnicima iz sustava znanosti i obrazovanja te omogućava siguran, jednostavan i za krajnjeg korisnika besplatan pristup Internetu s prijenosnika ili pametnog telefona širom Hrvatske i svijeta uporabom jedinstvenog elektroničkog identiteta. Kako bi se olakšalo podešavanje korisničkog uređaja (računalo, prijenosnik, pametni telefon) za sigurno korištenje usluge eduroam, Srce je izradilo poseban alat – eduroam Installer - koji omogućuje krajnjim korisnicima jednostavno i pouzdano konfiguriranje njihovih uređaja. Alat je dostupan na internetskim stranicama na adresi http://installer.eduroam.hr. Prednost Installera je i u tome što dodatno pojednostavljuje jednokratno konfiguriranje uređaja, nakon čega uređaj na svim pristupnim točkama automatski prepoznaje uslugu eduroam.

 

Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.