Novi repozitoriji u sustavu Dabar

9. 3. 2023.

novi repozitorij u dabruU sustavu Digitalni akademski arhivi i repozitoriji (Dabar) trenutno je uspostavljeno 160 repozitorija. Dabar omogućava jednostavnu uspostavu i održavanje većeg broja pouzdanih i interoperabilnih institucijskih i tematskih digitalnih repozitorija i arhiva bez troškova za ustanove - korisnike Dabra.

Početkom 2023. godine u sustavu Dabar uspostavljeno je pet novih repozitorija:

U postupku uspostave trenutno su dodatna tri repozitorija koji rješavaju sve potrebne preduvjete za otvaranje institucijskog repozitorija:

Kontinuirano raste i broj pohranjenih objekata u repozitorijima kojih je trenutno 217.327 dok je postotak objekata u otvorenom pristupu 48.2 %. Prema statistici u protekloj 2022. godini također se povećao broj pohranjenih skupova podataka te su trenutno pohranjena 104 skupa podataka. Napominjano, kako sustav Dabar omogućuje pohranu svih objekata u skladu s FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Resuable) načelima pa tako i istraživačkih podataka.

Popis svih repozitorija uspostavljenih u sustavu Dabar dostupan je na web stranicama kao i zahtjev za uspostavu novog repozitorija za one ustanove koje još nemaju vlastiti repozitorij. Pravo na uspostavu repozitorija imaju sve pravne osobe koje su upisane u Upisnik znanstvenih organizacija ministarstva nadležnog za znanost ili su upisane u Upisnik visokih učilišta ministarstva nadležnog za visoko obrazovanje te temeljem posebne odluke ravnatelja Srca.


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.