50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Novo sučelje za administriranje Hrčka pušteno u produkcijski rad

14. 12. 2020.

Za uredništva časopisa uključenih u Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak implementirano je novo sučelje za administriranje časopisa.

Novo sučelje Hrčka usklađeno je sa smjernicama digitalne pristupačnosti te uključuje nove funkcionalnosti:

  • podršku za unos i objavu dodatnih podataka uz rad (engl. supplements)
  • mogućnost povezivanja rada sa skupom podataka objavljenim u vanjskom, institucijskom ili tematskom repozitoriju
  • mogućnost definiranja prava korištenja odnosno odabira licencije na razini pojedinog rada
  • podršku za novu verziju 2.0.0 DOAJ programskog sučelja (API)
  • mogućnost sinkronizacije s novom verzijom OJS-a. Na Hrčku je uredništvima trenutno dostupna verzija 3.2.1-2 OJS-a.

Novo sučelje razvijeno je uz pomoć Laravel platforme što će olakšati tehničko održavanje i daljnji razvoj Hrčka. Ažurirane su upute za urednike i administratore časopisa.

Časopisi uvršteni u Hrčak objavljuju svoje radove u otvorenom pristupu.
Otvoreni pristup je model objavljivanja koji omogućuje slobodan, besplatan i neometan pristup znanstvenim informacijama koje su dostupne na nekom javno pristupačnom mrežnom mjestu. Otvoreni pristup povećava slobodan protok znanstvenih informacija te veću vidljivost znanstvene produkcije. U Hrčku se trenutno nalazi više od 229 000 objavljenih radova u otvorenom pristupu.

Novo admin sučelje za administratore časopisaSlika: Novo sučelje za administriranje časopisa u Hrčku


Izdvojena događanja Srca

velj 01

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 1. 2. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 10

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 10. 2. 2020., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 15

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 15. 2. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 16

Želite li se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 16. 2. 2021. u  9 sati. Prijave su u tijeku.