Novo sučelje za administriranje Hrčka pušteno u produkcijski rad

14. 12. 2020.

Za uredništva časopisa uključenih u Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak implementirano je novo sučelje za administriranje časopisa.

Novo sučelje Hrčka usklađeno je sa smjernicama digitalne pristupačnosti te uključuje nove funkcionalnosti:

  • podršku za unos i objavu dodatnih podataka uz rad (engl. supplements)
  • mogućnost povezivanja rada sa skupom podataka objavljenim u vanjskom, institucijskom ili tematskom repozitoriju
  • mogućnost definiranja prava korištenja odnosno odabira licencije na razini pojedinog rada
  • podršku za novu verziju 2.0.0 DOAJ programskog sučelja (API)
  • mogućnost sinkronizacije s novom verzijom OJS-a. Na Hrčku je uredništvima trenutno dostupna verzija 3.2.1-2 OJS-a.

Novo sučelje razvijeno je uz pomoć Laravel platforme što će olakšati tehničko održavanje i daljnji razvoj Hrčka. Ažurirane su upute za urednike i administratore časopisa.

Časopisi uvršteni u Hrčak objavljuju svoje radove u otvorenom pristupu.
Otvoreni pristup je model objavljivanja koji omogućuje slobodan, besplatan i neometan pristup znanstvenim informacijama koje su dostupne na nekom javno pristupačnom mrežnom mjestu. Otvoreni pristup povećava slobodan protok znanstvenih informacija te veću vidljivost znanstvene produkcije. U Hrčku se trenutno nalazi više od 229 000 objavljenih radova u otvorenom pristupu.

Novo admin sučelje za administratore časopisaSlika: Novo sučelje za administriranje časopisa u Hrčku


Izdvojena događanja Srca

sij 25

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u utorak, 25. siječnja 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

sij 26

Webinar "Provođenje ispitne evidencije u ISVU" održat će se 26. siječnja 2022. godine od 10 do 12 sati.

sij 26

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 26. siječnja 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 03

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 3. veljače 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

Ožu 07

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 7. do 11. ožujka 2022.