50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Novo sučelje za administriranje Hrčka pušteno u produkcijski rad

14. 12. 2020.

Za uredništva časopisa uključenih u Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak implementirano je novo sučelje za administriranje časopisa.

Novo sučelje Hrčka usklađeno je sa smjernicama digitalne pristupačnosti te uključuje nove funkcionalnosti:

  • podršku za unos i objavu dodatnih podataka uz rad (engl. supplements)
  • mogućnost povezivanja rada sa skupom podataka objavljenim u vanjskom, institucijskom ili tematskom repozitoriju
  • mogućnost definiranja prava korištenja odnosno odabira licencije na razini pojedinog rada
  • podršku za novu verziju 2.0.0 DOAJ programskog sučelja (API)
  • mogućnost sinkronizacije s novom verzijom OJS-a. Na Hrčku je uredništvima trenutno dostupna verzija 3.2.1-2 OJS-a.

Novo sučelje razvijeno je uz pomoć Laravel platforme što će olakšati tehničko održavanje i daljnji razvoj Hrčka. Ažurirane su upute za urednike i administratore časopisa.

Časopisi uvršteni u Hrčak objavljuju svoje radove u otvorenom pristupu.
Otvoreni pristup je model objavljivanja koji omogućuje slobodan, besplatan i neometan pristup znanstvenim informacijama koje su dostupne na nekom javno pristupačnom mrežnom mjestu. Otvoreni pristup povećava slobodan protok znanstvenih informacija te veću vidljivost znanstvene produkcije. U Hrčku se trenutno nalazi više od 229 000 objavljenih radova u otvorenom pristupu.

Novo admin sučelje za administratore časopisaSlika: Novo sučelje za administriranje časopisa u Hrčku


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.