50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Obilježavamo 20 godina CIX-a

8. 9. 2020.

logotip 20 godina CIX-aDanas Croatian Internet eXchange (CIX) obilježava 20. obljetnicu rada koji je započeo potpisivanjem Memoranduma o uspostavi nacionalnog središta za razmjenu Internet prometa 8. rujna 2000. godine.

CIX je usluga Srca koja već 20 godina omogućava racionalniju uporabu prijenosnih kapaciteta, povećava sigurnost internetskog prometa i povećava ukupnu kvalitetu Interneta u Hrvatskoj. Zahvaljujući visokoj pouzdanosti, CIX svojim članicama i njihovim korisnicima omogućava izvrsno korisničko iskustvo.

Danas CIX ima 33 članice, a od uspostave do danas kroz CIX je preneseno 640 PB podataka, uz maksimalnu propusnost koja se penje i do 72 Gbit/s.

Više informacija potražite u priopćenju koje smo pripremili ovom prigodom.

logotip EURO-IX


U ime Euro-IX zajednice, upućujemo čestitke Srcu na dvadesetoj obljetnici CIX-a.

Osnovan 2000. godine i upravljan od strane Srca, CIX ima vrlo važnu ulogu u razvoju Interneta u Hrvatskoj. Kao glavna točka razmjene internetskoga prometa u Hrvatskoj, CIX je prepoznat kao važan faktor hrvatskog internetskog prostora i njegovoga potencijala za povećanje računalne sigurnosti kroz Nacionalnu strategiju kibernetičke sigurnosti i objavu Preporuke za korištenje nacionalnoga čvora za međusobnu razmjenu internetskoga prometa.

Europsko udruženje za internetsku razmjenu, Euro-IX, osnovano je s namjerom da razvija, jača i poboljšava zajednicu središta za razmjenu internetskoga prometa (engl. Internet eXchange Point, IXP), promičući međusobnu razmjenu ideja i najboljih praksi između članica te promociji tih dobrih praksi u internetski eko-sustav. IXP-ovi predstavljaju središta tehničke aktivnosti i igraju vrlo važnu ulogu u poboljšanju kvalitete Interneta i pristupačnosti u lokalnim zajednicama, kao i poboljšanju konkurentnosti.

CIX je postao član zajednice Euro-IX 2008. godine, pokazujući joj privrženost sudjelovanjem u forumima Euro-IX i drugim doprinosom članstvu u posljednjih 12 godina.

Čestitamo CIX-u na ostvarenih 20 godina peeringa!

Bijal Sanghani, Managing Director

logotipovi SDURDD i EU2020HR


Čestitka – 20 godina uspostave nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa (Srce)

Devedesetih godina 20. stoljeća započelo je vrijeme liberalizacije telekomunikacijskoga tržišta u Europi koje je započelo i u Hrvatskoj pojavljivanjem novih telekomunikacijskih kompanija, a potom i kompanija koje su prepoznale sve mogućnosti Interneta i digitalnih tehnologija. U to vrijeme još su uvijek prevladavale pristupne telekomunikacijske tehnologije analognih vodova, s mogućnošću digitalnoga prijenosa podataka malih brzina. Povezivanjem Hrvatske na Internet 1992. godine i širenjem Interneta u širokoj primjeni, pri čemu su domaćinstva i tvrtke bile spojene sporim analognim modemskim vezama, pojavila se potreba međusobnoga povezivanja pružatelja usluga pristupa Internetu u Hrvatskoj. Razvoj komunikacijskih tehnologija kako optičkih, što je kao posljedicu imalo dizanje kapaciteta na okosnici mreža, tako i pristupnih tehnologija, uzrokovao je pojavu i naglo širenje širokopojasnoga pristupa. Sve većim razvojem pristupnih mrežnih tehnologija bujao je i sadržajni dio na Internetu, što se osobito odnosi za video sadržaje.

Prije 20 godina, 8. rujna 2000., potpisivanjem Memoranduma o uspostavi nacionalnoga središta za razmjenu internetskoga prometa i službeno je uspostavljen CIX (Croatian Internet eXchange), te je tako omogućeno da pružatelji internetskih usluga u Hrvatskoj i privatne internetske mreže velikih sustava ostvaruju jednostavnu razmjenu internetskoga prometa.

Svjedoci smo vremena u kojem se na praktičnom primjeru krize uzrokovane pojavom koronavirusa, pokazala nužnost i neizbježnost korištenja digitalnih tehnologija, pa tako i razmjene internetskih tehnologija, a sve kako bi se poslovni procesi neometano odvijali. Usred sve neizvjesnosti krize uzrokovane pandemijom COVID-19, jedno je postalo jasno: da se organizacije moraju digitalizirati kako bi preživjele. Važnost CIX-a je prepoznata i u okviru Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i sukladno tome je izrađena i objavljena Preporuka za korištenje nacionalnoga čvora za međusobnu razmjenu internetskoga prometa, s posebnim osvrtom na prednosti njegova korištenja s aspekta sigurnosti razmjene internetskoga prometa.

Povodom dvadesete obljetnice uspostave Nacionalnoga središta za razmjenu internetskoga prometa, koristim prigodu čestitati Srcu na uspostavi CIX-a i uspješnom dvadesetogodišnjem radu, sa željom da se uspješan rad nastavi i u budućnosti!

Srdačan pozdrav,

Bernard Gršić, državni tajnik

 logotip CIX 20 godina


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.