50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Obilježavamo 20 godina CIX-a

8. 9. 2020.

logotip 20 godina CIX-aDanas Croatian Internet eXchange (CIX) obilježava 20. obljetnicu rada koji je započeo potpisivanjem Memoranduma o uspostavi nacionalnog središta za razmjenu Internet prometa 8. rujna 2000. godine.

CIX je usluga Srca koja već 20 godina omogućava racionalniju uporabu prijenosnih kapaciteta, povećava sigurnost internetskog prometa i povećava ukupnu kvalitetu Interneta u Hrvatskoj. Zahvaljujući visokoj pouzdanosti, CIX svojim članicama i njihovim korisnicima omogućava izvrsno korisničko iskustvo.

Danas CIX ima 33 članice, a od uspostave do danas kroz CIX je preneseno 640 PB podataka, uz maksimalnu propusnost koja se penje i do 72 Gbit/s.

Više informacija potražite u priopćenju koje smo pripremili ovom prigodom.

logotip EURO-IX


U ime Euro-IX zajednice, upućujemo čestitke Srcu na dvadesetoj obljetnici CIX-a.

Osnovan 2000. godine i upravljan od strane Srca, CIX ima vrlo važnu ulogu u razvoju Interneta u Hrvatskoj. Kao glavna točka razmjene internetskoga prometa u Hrvatskoj, CIX je prepoznat kao važan faktor hrvatskog internetskog prostora i njegovoga potencijala za povećanje računalne sigurnosti kroz Nacionalnu strategiju kibernetičke sigurnosti i objavu Preporuke za korištenje nacionalnoga čvora za međusobnu razmjenu internetskoga prometa.

Europsko udruženje za internetsku razmjenu, Euro-IX, osnovano je s namjerom da razvija, jača i poboljšava zajednicu središta za razmjenu internetskoga prometa (engl. Internet eXchange Point, IXP), promičući međusobnu razmjenu ideja i najboljih praksi između članica te promociji tih dobrih praksi u internetski eko-sustav. IXP-ovi predstavljaju središta tehničke aktivnosti i igraju vrlo važnu ulogu u poboljšanju kvalitete Interneta i pristupačnosti u lokalnim zajednicama, kao i poboljšanju konkurentnosti.

CIX je postao član zajednice Euro-IX 2008. godine, pokazujući joj privrženost sudjelovanjem u forumima Euro-IX i drugim doprinosom članstvu u posljednjih 12 godina.

Čestitamo CIX-u na ostvarenih 20 godina peeringa!

Bijal Sanghani, Managing Director

logotipovi SDURDD i EU2020HR


Čestitka – 20 godina uspostave nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa (Srce)

Devedesetih godina 20. stoljeća započelo je vrijeme liberalizacije telekomunikacijskoga tržišta u Europi koje je započelo i u Hrvatskoj pojavljivanjem novih telekomunikacijskih kompanija, a potom i kompanija koje su prepoznale sve mogućnosti Interneta i digitalnih tehnologija. U to vrijeme još su uvijek prevladavale pristupne telekomunikacijske tehnologije analognih vodova, s mogućnošću digitalnoga prijenosa podataka malih brzina. Povezivanjem Hrvatske na Internet 1992. godine i širenjem Interneta u širokoj primjeni, pri čemu su domaćinstva i tvrtke bile spojene sporim analognim modemskim vezama, pojavila se potreba međusobnoga povezivanja pružatelja usluga pristupa Internetu u Hrvatskoj. Razvoj komunikacijskih tehnologija kako optičkih, što je kao posljedicu imalo dizanje kapaciteta na okosnici mreža, tako i pristupnih tehnologija, uzrokovao je pojavu i naglo širenje širokopojasnoga pristupa. Sve većim razvojem pristupnih mrežnih tehnologija bujao je i sadržajni dio na Internetu, što se osobito odnosi za video sadržaje.

Prije 20 godina, 8. rujna 2000., potpisivanjem Memoranduma o uspostavi nacionalnoga središta za razmjenu internetskoga prometa i službeno je uspostavljen CIX (Croatian Internet eXchange), te je tako omogućeno da pružatelji internetskih usluga u Hrvatskoj i privatne internetske mreže velikih sustava ostvaruju jednostavnu razmjenu internetskoga prometa.

Svjedoci smo vremena u kojem se na praktičnom primjeru krize uzrokovane pojavom koronavirusa, pokazala nužnost i neizbježnost korištenja digitalnih tehnologija, pa tako i razmjene internetskih tehnologija, a sve kako bi se poslovni procesi neometano odvijali. Usred sve neizvjesnosti krize uzrokovane pandemijom COVID-19, jedno je postalo jasno: da se organizacije moraju digitalizirati kako bi preživjele. Važnost CIX-a je prepoznata i u okviru Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i sukladno tome je izrađena i objavljena Preporuka za korištenje nacionalnoga čvora za međusobnu razmjenu internetskoga prometa, s posebnim osvrtom na prednosti njegova korištenja s aspekta sigurnosti razmjene internetskoga prometa.

Povodom dvadesete obljetnice uspostave Nacionalnoga središta za razmjenu internetskoga prometa, koristim prigodu čestitati Srcu na uspostavi CIX-a i uspješnom dvadesetogodišnjem radu, sa željom da se uspješan rad nastavi i u budućnosti!

Srdačan pozdrav,

Bernard Gršić, državni tajnik

 logotip CIX 20 godina


Izdvojena događanja Srca

Ožu 04

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 4. 3. 2021., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

Ožu 08

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 8. 3. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

Ožu 10

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 10. 3. 2021. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

Ožu 17

U prvom tečaju Linux akademije upoznajte se s administracijom Linux poslužitelja. Online tečaj uz vodstvo predavača počinje 17. 3. 2021. u 9 sati.