50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Objavljen završni izvještaj RDA COVID-19 radne skupine o dijeljenju istraživačkih podataka u doba pandemije

13. 7. 2020.

Research Data Alliance (RDA) 30. lipnja 2020. objavio je završnu verziju RDA COVID-19 preporuka i smjernica za dijeljenje istraživačkih podataka za četiri istraživačka područja: klinička istraživanja, epidemiologiju, biologiju i društvene znanosti. U razdoblju od travnja do lipnja 2020. godine 600 stručnjaka za upravljanje podacima te stručnjaka iz navedenih područja proizvelo je iscrpan skup smjernica vezanih za dijeljenje istraživačkih podataka u uvjetima pandemije uzrokovane COVID-19 virusom. Dokument olakšava i pomaže istraživačima i data stewardima primjenu najbolje prakse s ciljem povećanja učinkovitosti njihovog rada, a sam izvještaj može poslužiti i kao nacrt za buduće hitne i izvanredne situacije. Preporuke sadrže smjernice i za donositelje politika, financijere, izdavače i pružatelje usluga infrastrukture za dijeljenje podataka u svrhu osiguravanja pravodobne i kvalitetne razmjene podataka.

Tijekom nastajanja dokumenta pokazalo se da su otvoreni istraživački podaci postali ključna komponenta u procesu pronalaska odgovarajućeg odgovora na potrebe uzrokovane pandemijom COVID-19.  

Neke od smjernica koje izvještaj ističe odnose se na:

  • važnost pravovremenog dijeljenja kliničkih podataka,
  • poticanje objave istraživačkih podataka uz objavu istraživačkih radova,
  • potrebu podupiranja strategija brzog reagiranja epidemiološkim podacima,
  • korištenje općih smjernica za povezivanje važnih društvenih i bihevioralnih podataka u svim istraživanjima vezanim uz pandemiju,
  • naglašavanje važnosti dijeljenja programa kojim je provedena analiza istraživačkih podataka,
  • opće smjernice za primjenu zakona i korištenje relevantnih etičkih okvira koji se odnose na prikupljanje, analizu i razmjenu podataka u sličnim izvanrednim situacijama.

Više informacija o RDA COVID-19 radnoj grupi te završni izvještaj može se pronaći na RDA stranicama.

Svi zainteresirani mogu se besplatno uključiti u RDA Croatia grupu te doprinijeti svojim znanjem i iskustvom u daljnjim RDA aktivnostima. Članstvo je moguće ostvariti na stranicama RDA Croatia.

RDA COVID-19 guidelines


Izdvojena događanja Srca

lip 14

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će započeti u ponedjeljak, 14. 6. 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.