Objavljene Preporuke za dugoročno čuvanje elektroničkih dokumenata

12. 2. 2019.

U suradnji Koordinacijskog odbora Dabra, Radne skupine za politike repozitorija vezane uz dugoročno očuvanje digitalnog gradiva i Srca pripremljene su i objavljene Preporuke za dugoročno čuvanje elektroničkih dokumenata.

Prema navedenim Preporukama, za dugoročno čuvanje elektroničkih dokumenata preporuča se korištenje PDF/A inačice PDF formata.

PDF/A inačica specificirana je standardom ISO 19005 i osigurava samodostatnost dokumenta na način da sve vanjske resurse potrebne za reprodukciju dokumenta (npr. fontove) uključi u PDF datoteku kako bi se dokument mogao reproducirati bez obzira na promjene tehnologije i neovisno o platformi. PDF/A ujedno isključuje mogućnost enkripcije te pokretanja programskih skripti i izvršnih datoteka.

S ciljem poticanja na pohranu PDF/A inačica elektroničkih dokumenata, na repozitorijima u Dabru uključena je automatska provjera formata ocjenskih radova (završni, diplomski, specijalistički, doktorski i magistarski radovi), pri čemu će se ispisati upozorenje ukoliko PDF dokument koji se pohranjuje nije u PDF/A inačici.

Dugoročno čuvanje digitalne građe te osiguravanje čitljivosti izazov su kako za Dabar, tako i za sve digitalne repozitorije, a postoji još čitav niz pitanja koja u tom segmentu treba odgovoriti, urediti i osigurati. Očuvanje digitalne građe u formatu PDF/A je samo prvi korak u rješavanju ovih pitanja u Dabru.

 


Izdvojena događanja Srca

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.