Objavljene Preporuke za dugoročno čuvanje elektroničkih dokumenata

12. 2. 2019.

U suradnji Koordinacijskog odbora Dabra, Radne skupine za politike repozitorija vezane uz dugoročno očuvanje digitalnog gradiva i Srca pripremljene su i objavljene Preporuke za dugoročno čuvanje elektroničkih dokumenata.

Prema navedenim Preporukama, za dugoročno čuvanje elektroničkih dokumenata preporuča se korištenje PDF/A inačice PDF formata.

PDF/A inačica specificirana je standardom ISO 19005 i osigurava samodostatnost dokumenta na način da sve vanjske resurse potrebne za reprodukciju dokumenta (npr. fontove) uključi u PDF datoteku kako bi se dokument mogao reproducirati bez obzira na promjene tehnologije i neovisno o platformi. PDF/A ujedno isključuje mogućnost enkripcije te pokretanja programskih skripti i izvršnih datoteka.

S ciljem poticanja na pohranu PDF/A inačica elektroničkih dokumenata, na repozitorijima u Dabru uključena je automatska provjera formata ocjenskih radova (završni, diplomski, specijalistički, doktorski i magistarski radovi), pri čemu će se ispisati upozorenje ukoliko PDF dokument koji se pohranjuje nije u PDF/A inačici.

Dugoročno čuvanje digitalne građe te osiguravanje čitljivosti izazov su kako za Dabar, tako i za sve digitalne repozitorije, a postoji još čitav niz pitanja koja u tom segmentu treba odgovoriti, urediti i osigurati. Očuvanje digitalne građe u formatu PDF/A je samo prvi korak u rješavanju ovih pitanja u Dabru.

 


Izdvojena događanja Srca

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

stu 11

Želite li ovladati uporabom programa PowerPoint i naučiti izraditi "moćne" prezentacije? Prijavite se na besplatnu radionicu koja se održava u ponedjeljak,  11. 11. 2019., od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.