Objavljene Preporuke za dugoročno čuvanje elektroničkih dokumenata

12. 2. 2019.

U suradnji Koordinacijskog odbora Dabra, Radne skupine za politike repozitorija vezane uz dugoročno očuvanje digitalnog gradiva i Srca pripremljene su i objavljene Preporuke za dugoročno čuvanje elektroničkih dokumenata.

Prema navedenim Preporukama, za dugoročno čuvanje elektroničkih dokumenata preporuča se korištenje PDF/A inačice PDF formata.

PDF/A inačica specificirana je standardom ISO 19005 i osigurava samodostatnost dokumenta na način da sve vanjske resurse potrebne za reprodukciju dokumenta (npr. fontove) uključi u PDF datoteku kako bi se dokument mogao reproducirati bez obzira na promjene tehnologije i neovisno o platformi. PDF/A ujedno isključuje mogućnost enkripcije te pokretanja programskih skripti i izvršnih datoteka.

S ciljem poticanja na pohranu PDF/A inačica elektroničkih dokumenata, na repozitorijima u Dabru uključena je automatska provjera formata ocjenskih radova (završni, diplomski, specijalistički, doktorski i magistarski radovi), pri čemu će se ispisati upozorenje ukoliko PDF dokument koji se pohranjuje nije u PDF/A inačici.

Dugoročno čuvanje digitalne građe te osiguravanje čitljivosti izazov su kako za Dabar, tako i za sve digitalne repozitorije, a postoji još čitav niz pitanja koja u tom segmentu treba odgovoriti, urediti i osigurati. Očuvanje digitalne građe u formatu PDF/A je samo prvi korak u rješavanju ovih pitanja u Dabru.

 


Izdvojena događanja Srca

velj 22

„Office 365 - kako nam je promijenio život u osam godina“

velj 25

Želite li naučiti pisati jednostavne skripte u PHP-u koje koriste MySQL bazu podataka, izraditi adresar ili jednostavan sustav za unos i objavu novosti? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 25. 2. 2019., u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

Ožu 04

I ove godine obilježavamo Tjedan otvorenog obrazovanja od 4. - 8. ožujka 2019. godine, a posebno izdvajamo okrugli stol 7. ožujka na koji su pozvani svi zainteresirani.

Ožu 18

Pohađanjem ovog tečaja steknite znanja i vještine uporabe jezika R za analizu i vizualizaciju podataka. Tečaj počinje u ponedjeljak, 18.3.2019. u 9:00 sati.

Ožu 25

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 25. 3. 2019. su u tijeku.