50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Objavljeni radni programi Obzor 2020 za razdoblje 2018. - 2020.

2. 11. 2017.

Europska komisija objavila je 27. listopada 2017. godine konačne verzije radnih programa Obzor 2020 za investicijsko razdoblje 2018.-2020. s budžetom od 30 milijardi EUR. Obzor 2020 najveći je program Europske unije za istraživanje i inovacije s ukupnim budžetom od 77 milijardi EUR te ukupnim trajanjem od 7 godina (2014. – 2020.).

Radni programi usmjereni su na sljedeća područja:

  1. Poticanje revolucionarnih inovacija koje otvaraju nova tržišta
    Komisija pokreće prvu fazu Europskog vijeća za inovacije te će izdvojiti potporu potencijalno iznimno korisnim, ali i visokorizičnim inovacijama koje mogu stvoriti tržišta budućnosti.
  2. Usmjerenost na političke prioritete
    Komisija će nastojati ostvariti veći učinak sredstava kojima se financiraju istraživanja usmjeravanjem na manji broj osobito važnih tema kao što su migracije, sigurnost, klima, čista energija i digitalno gospodarstvo.
  3. Jačanje međunarodne istraživačke i inovacijske suradnje
    Novim se radnim programima jača i međunarodna suradnja u području istraživanja i inovacija. Poticat će se 30 vodećih inicijativa u područjima od zajedničkog interesa, ali i države članice i pridružene zemlje koje još ne sudjeluju dovoljno u programu i ne ostvaruju svoj puni potencijal. Cilj je doprijeti do neiskorištenih područja izvrsnosti u Europi i izvan nje. Osim toga, programom se i dalje potiče bliska suradnja s europskim strukturnim i investicijskim fondovima.

Otvorena znanost

Program se mijenja: dosadašnja usredotočenost na objavljivanje rezultata istraživanja u znanstvenim publikacijama preusmjerava se prema dijeljenju znanja ranije u istraživačkom procesu i tako promiče „otvorena znanost”. Za potporu otvorenoj znanosti odvojit će se dvije milijarde EUR, a 600 milijuna EUR bit će namijenjeno za potrebe europskog oblaka za otvorenu znanost, europske podatkovne infrastrukture i računalstva visokih performansi.

Više informacija o novim radnim programima Obzor 2020 možete pronaći na sljedećoj poveznici, a konačne verzije radnih programa i raspored objave natječaja na Portalu za sudionike.


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.