50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Oblak Otvorene znanosti za napredak istraživanja u Europi

30. 10. 2015.

Vodeće europske e-infrastrukturne inicijative EUDAT, LIBER, OpenAIRE, EGI i GÉANT objavile su zajedničku viziju za europski Oblak Otvorene znanosti (engl.: Open Science Cloud), koji treba biti u funkciji i doprinijeti napretku istraživanja i istraživačkih rezultata u Europi. Hrvatska je, kroz sudjelovanje Srca, CARNeta i Instituta Ruđer Bošković integralni dio i sudionik navedenih inicijativa, a Srce im svakako daje potpunu podršku. Pojam "Otvorena znanost" (engl.: Open Science) danas je u Europi sinonim za moderna istraživanja koja se u pravilu temelje na najnovijoj informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, načelima otvorenosti (otvorenog pristupa) i suradnje, koja nije omeđena granicama institucija i država. Oblak Otvorene znanosti, kao dio Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta Europske komisije, osnažit će dijeljenje istraživačkih podataka, sustavnu brigu o podacima i ponovnu uporabu podataka u Europi kako bi se postigao što bolji učinak i ostvarila korist od inovacija i rasta. Inicijativa za europski Oblak Otvorene znanosti strateški je važna jer je Otvorena znanost ključni pokretač ne samo napretka znanosti nego i ekonomske i društvene inovacije. Kako bi ostvarila svu njenu vrijednost i pokupila plodove javnog i privatnog investiranja, Europa mora gajiti otvorenu, kolaborativnu platformu za upravljanje, analizu, dijeljenje, ponovnu uporabu i očuvanje istraživačkih podataka na kojima se mogu razvijati i isporučivati inovativni servisi. Prema zajedničkoj viziji koja je objavljena 30. listopada 2015., europski Oblak Otvorene znanosti mora imati sljedećih osam osobina ključnih za njegovu uspješnost:

  1. otvorenost dizajna, otvorenost za sudjelovanje i otvorenost za uporabu,
  2. javno financiran i upravljan, primjenjujući pristup zajedničkog dobra (engl. commons approach),
  3. usmjeren na istraživanje,
  4. razumljiv u smislu univerzalnosti i uključivosti svih disciplina,
  5. raznolik i distribuiran, uz osnažujući efekt umrežavanja sudionika, resursa i usluga (engl. network effect),
  6. interoperabilan s uobičajenim standardima za izvore i servise,
  7. servisno orijentiran i utemeljen na standardnim protokolima,
  8. društveno usmjeren, uvažavajući pravila zajednica i povezujući različite zajednice.

Oblak Otvorene znanosti sredstvo je postizanja izvrsne znanosti u Europi i šire. Srce sudjeluje na projektima nekih od navedenih vodećih europskih inicijativa (EGI-Engage i GÉANT4 SGA1), a sustavno promiče i potiče otvoreni pristup podacima svojom Politikom otvorenog pristupa (PDF) te iniciranjem, održavanjem i razvojem portala i repozitorija znanstvenih časopisa, radova i članaka (Hrčak, Dabar, Ara) te objavom edukativnih materijala vlastitih tečajeva. Cijelu viziju Oblaka Otvorene znanosti možete pročitati u dokumentu Position Paper: European Open Science Cloud for Research (PDF).


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.