Obljetnica 15 godina StuDOM-a obilježena radno

20. 12. 2018.

Povodom obilježavanja 15 godina od početka uspostave mrežnih infrastruktura na studentskim domovima 14. prosinca 2018. u Srcu je održana tradicionalna 15. StuDOM radionica za administratore mrežnih infrastruktura u studentskim domovima.

Na radionici je podnesen izvještaj o radu Centra potpore StuDOM i izvještaj o stanju domskih infrastruktura, a polaznici su upoznati s novim pravilnikom i novostima koje novi pravilnik donosi. Kroz zajednički razgovor ukazano je na probleme koji su prisutni u StuDOM infrastrukturi, a koji se ponajviše odnose na zastarjelost opreme.

U tehničkom dijelu radionice polaznicima su prezentirane procedure kojima se pripremaju poslužitelji za prelazak na pričuvni poslužitelj u slučaju kvara.

Sudjelovalo je deset administratora, tri iz Rijeke, dva iz Zagreba i Varaždina te po jedan iz Osijeka, Đakova i Šibenika.

Danas Infrastruktura StuDOM obuhvaća 11 studentskih domova u sedam hrvatskih gradova koju svakodnevno koristi preko 11.000 studenata što predstavlja najveću žičanu LAN infrastrukturu u Hrvatskoj. Pristup toj infrastrukturi usklađen je sa standardom eduroam™ te je kao takva među najvećim žičanim eduroam™ instalacijama na svijetu.

O StuDOM-u

Sveučilišni računski centar je 2003. godine započeo s provedbom Projekta ustroja lokalnih računalnih mreža na studentskim domovima – StuDOM, koji je za cilj imao izgradnju mrežne infrastrukture po studentskim domovima u RH a koja će omogućiti širokopojasni pristup Internetu iz studentskih soba. Projekt je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (tadašnje Ministarstvo znanosti i tehnologije, MZT)

Do početka kalendarske godine 2006/2007,projektom su, kroz četiri faze, izgrađene mrežne infrastrukture u svim studentskim domovima u Republici Hrvatskoj, osiguravajući superbrzi priključak na internet za ukupno 9700 stanara.

U Srcu od 2007 godine djeluje StuDOM centar potpore sa zadaćom pružanja stručne podrške pojedincima i službama zaduženim za održavanje uspostavljene StuDOM infrastrukture.


Izdvojena događanja Srca

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

stu 11

Želite li ovladati uporabom programa PowerPoint i naučiti izraditi "moćne" prezentacije? Prijavite se na besplatnu radionicu koja se održava u ponedjeljak,  11. 11. 2019., od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.