Obljetnica 15 godina StuDOM-a obilježena radno

20. 12. 2018.

Povodom obilježavanja 15 godina od početka uspostave mrežnih infrastruktura na studentskim domovima 14. prosinca 2018. u Srcu je održana tradicionalna 15. StuDOM radionica za administratore mrežnih infrastruktura u studentskim domovima.

Na radionici je podnesen izvještaj o radu Centra potpore StuDOM i izvještaj o stanju domskih infrastruktura, a polaznici su upoznati s novim pravilnikom i novostima koje novi pravilnik donosi. Kroz zajednički razgovor ukazano je na probleme koji su prisutni u StuDOM infrastrukturi, a koji se ponajviše odnose na zastarjelost opreme.

U tehničkom dijelu radionice polaznicima su prezentirane procedure kojima se pripremaju poslužitelji za prelazak na pričuvni poslužitelj u slučaju kvara.

Sudjelovalo je deset administratora, tri iz Rijeke, dva iz Zagreba i Varaždina te po jedan iz Osijeka, Đakova i Šibenika.

Danas Infrastruktura StuDOM obuhvaća 11 studentskih domova u sedam hrvatskih gradova koju svakodnevno koristi preko 11.000 studenata što predstavlja najveću žičanu LAN infrastrukturu u Hrvatskoj. Pristup toj infrastrukturi usklađen je sa standardom eduroam™ te je kao takva među najvećim žičanim eduroam™ instalacijama na svijetu.

O StuDOM-u

Sveučilišni računski centar je 2003. godine započeo s provedbom Projekta ustroja lokalnih računalnih mreža na studentskim domovima – StuDOM, koji je za cilj imao izgradnju mrežne infrastrukture po studentskim domovima u RH a koja će omogućiti širokopojasni pristup Internetu iz studentskih soba. Projekt je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (tadašnje Ministarstvo znanosti i tehnologije, MZT)

Do početka kalendarske godine 2006/2007,projektom su, kroz četiri faze, izgrađene mrežne infrastrukture u svim studentskim domovima u Republici Hrvatskoj, osiguravajući superbrzi priključak na internet za ukupno 9700 stanara.

U Srcu od 2007 godine djeluje StuDOM centar potpore sa zadaćom pružanja stručne podrške pojedincima i službama zaduženim za održavanje uspostavljene StuDOM infrastrukture.


Izdvojena događanja Srca

kol 24

Ako se želite naučiti služiti programom PowerPoint pomoću kojeg možete izrađivati elektroničke prezentacije na svom računalu, prijavite se na vikend tečaj koji započinje u subotu, 24. 8. 2019. u  9:00 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 23

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 23. 9. 2019., u 17:30 sati. Prijave su u tijeku.

ruj 24

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 24. 9. 2019. su u tijeku.

lis 14

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 14. 10. 2019. u 9 sati. Prijave su u tijeku.