Održan drugi webinar na temu „Istraživački podaci – što s njima?“

3. 6. 2020.

Drugi po redu RDA webinar „Istraživački podaci – što s njima?“ okupio je 271 polaznika iz Hrvatske, Srbije, Makedonije te Bosne i Hercegovine. Događanje se održalo u sklopu projekta RDA Europe 4.0 (Research Data Alliance) u suradnji Srca sa Sveučilišnom knjižnicom Rijeka, Sveučilišnom knjižnicom u Splitu, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Gostujući izlagač bio je prof. dr. Damir Sapunar s Medicinskog fakulteta u Splitu koji je s polaznicima podijelio svoja znanja i spoznaje o istraživačkim podacima.

Iz Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) sudjelovala je dr.sc. Ines Seklac koja je polaznike upoznala s radom HRZZ, važnošću izrade plana upravljanja istraživačkim podacima poznatog kao DMP (Data Management Plan) te planovima HRZZ o uvođenju predaje DMP-a kao sastavnog dijela projektne dokumentacije.

Marta Matijević iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavila je polaznicima neke od najvažnijih aspekta i najbolje prakse upravljanja istraživačkim podacima prije, tijekom i nakon istraživanja za pojedinog istraživača.

Ljiljana Poljak iz Sveučilišne knjižnice u Splitu govorila je o važnosti poznavanja licencija, karakteristikama najčešće korištenih licencija, općim preporukama te korisnim alatima za odabir odgovarajuće licencije.

Više o hrvatskom RDA čvoru moguće je vidjeti na stranicama Srca o RDA, a učlanjenje u RDA Croatia grupu može se ostvariti na RDA stranicama.

Logotip hrvatskog nacionalnog RDA čvora


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.