50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Održan drugi webinar na temu „Istraživački podaci – što s njima?“

3. 6. 2020.

Drugi po redu RDA webinar „Istraživački podaci – što s njima?“ okupio je 271 polaznika iz Hrvatske, Srbije, Makedonije te Bosne i Hercegovine. Događanje se održalo u sklopu projekta RDA Europe 4.0 (Research Data Alliance) u suradnji Srca sa Sveučilišnom knjižnicom Rijeka, Sveučilišnom knjižnicom u Splitu, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Gostujući izlagač bio je prof. dr. Damir Sapunar s Medicinskog fakulteta u Splitu koji je s polaznicima podijelio svoja znanja i spoznaje o istraživačkim podacima.

Iz Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) sudjelovala je dr.sc. Ines Seklac koja je polaznike upoznala s radom HRZZ, važnošću izrade plana upravljanja istraživačkim podacima poznatog kao DMP (Data Management Plan) te planovima HRZZ o uvođenju predaje DMP-a kao sastavnog dijela projektne dokumentacije.

Marta Matijević iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavila je polaznicima neke od najvažnijih aspekta i najbolje prakse upravljanja istraživačkim podacima prije, tijekom i nakon istraživanja za pojedinog istraživača.

Ljiljana Poljak iz Sveučilišne knjižnice u Splitu govorila je o važnosti poznavanja licencija, karakteristikama najčešće korištenih licencija, općim preporukama te korisnim alatima za odabir odgovarajuće licencije.

Više o hrvatskom RDA čvoru moguće je vidjeti na stranicama Srca o RDA, a učlanjenje u RDA Croatia grupu može se ostvariti na RDA stranicama.

Logotip hrvatskog nacionalnog RDA čvora


Izdvojena događanja Srca

velj 01

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 1. 2. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 10

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 10. 2. 2020., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 15

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 15. 2. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 16

Želite li se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 16. 2. 2021. u  9 sati. Prijave su u tijeku.