Održan kick-off sastanak projekta National Competence Centres in the framework of EuroHPC Phase 2 - EuroCC 2

7. 2. 2023.

euroCC2 logoTrogodišnji projekt EuroCC2 nastavak je aktivnosti koje su u prvom razdoblju financiranja od 2020. – 2022. bile usmjerene na uspostavljanje nacionalnih centara kompetencije (NCC) za računarstvo visokih performansi i srodne tehnologije u 33 zemlje, i koje su se odvijale kroz projekt EuroCC. Istovremeno, komplementarni projekt Coordination and Support for National Competence Centres on a European Level – CASTIEL, povećao je utjecaj EuroCC-a implementacijom zajedničkih standarda i olakšavanjem međunarodne suradnje i razmjene znanja kroz NCC mrežu. Zajedničko poduzeće za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) obnovilo je financijsku podršku za ova dva komplementarna projekta, EuroCC2 i CASTIEL 2, s početkom 1. siječnja 2023. godine.

Zajedno, ova dva projekta nastavit će podupirati daljnji razvoj podrške za računarstvo visokih performansi (HPC), analize velikih skupova podataka na HPC resursima (engl. High Performance Data Analytics, HPDA) i umjetnoj inteligenciji (AI) u superračunarnim centrima diljem Europe. Uz ovu podršku, EuroCC 2 pruža edukacije, poveznicu s industrijom, razvija mapiranje kompetencija i komunikacijske materijale i aktivnosti.

Centar za računarstvo visokih performansi Stuttgart (HLRS), jedan od tri njemačka nacionalna centra za superračunarstvo unutar Gaussovog centra za superračunarstvo, ponovno će koordinirati ova dva projekta financirana od strane EU-a. Konzorcij hrvatskih ustanova na projektu čine Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci te Institut Ruđer Bošković, a koordinira ga Srce.

Tijekom kick-off sastanka, Emir Imamagić, voditelj projektnog tima Srca na EuroCC2 projektu, predstavio je dosadašnji rad Hrvatskog centra kompetencija za HPC - HR HPC CC. Centar će kroz EuroCC2 projekt nastaviti pružati HPC usluge gospodarstvu , akademskoj zajednici i javnoj upravi. Pružanje modularnih i prilagođenih usluge bit će primarno usmjereno prema malim i srednjim poduzećima kako bi im se omogućio pristup relevantnom znanju i tehnologiji. Centar će pružati usluge i drugim korisnicima iz gospodarstva , javnoj upravi i akademskoj zajednici. Unutar nacionalnog i europskog HPC ekosustava, Centar će omogućiti nacionalnim dionicima pristup nacionalnim i europskim HPC kompetencijama. HR HPC CC će komunicirati s nacionalnim i međunarodnim inicijativama u području HPC-a o mogućnostima primjene ove tehnologije u različitim industrijskim sektorima i domenama.

Eurocc2 kickoff

 


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.