50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Održan okrugli stol na temu strateškog odlučivanja u visokog obrazovanju i e-učenja

28. 9. 2018.

U sklopu Tjedna Centra za e-učenje Srca, u srijedu 26. 9. 2018. održan je okrugli stol na temu „Strateško odlučivanje u visokom obrazovanju – implementacija otvorenog učenja i učenja na daljinu“. Cilj okruglog stola bila je rasprava o važnosti strateškog planiranja, odlučivanja i primjene e-učenju u visokom obrazovanju u cilju unaprjeđenja obrazovnog procesa, postizanja ishoda učenja te stjecanja kompetencija i vještina studenata potrebnih za tržište rada. Uvod u temu dala je ministrica znanosti  i obrazovanja, prof. dr.sc. Blaženka Divjak, ujedno i voditeljica projekta „Razvoj metodološkog okvira za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju - primjer implementacije otvorenog učenja i učenja na daljinu (HigherDecision)“ predstavljajući projekt i njegove ciljeve. Rezultate projekta koji ulazi u završnu godinu predstavio je Nikola Kadoić, mag. inf., član projektnog tima. Tijekom projekta provedeno je niz istraživanja te su temeljem toga izrađeni dokumenti kao što su Preporuke za uvođenje e-učenja u visoko obrazovanje u Hrvatskoj, Model za procjenu zrelosti i uspješnosti provedbe strategije e-učenja ili Metodologija za praćenje provedbe strateških odluka koji mogu značajno pridonijeti uspješnoj implementaciji novih tehnologija u obrazovni proces i pomoći ustanovama da se lakše snađu s promjenama koje su pred njima.

Panelisti na okruglom stolu bili su prof. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Hrvoje Gold, dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanstveno-istraživački rad Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Zvonimir Šatalić, prodekan za nastavu Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te doc. dr. sc. Ani Grubišić, prodekanica za znanost Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Panel je moderirala pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima Sandra Kučina Softić.

Na okruglom stolu istaknuto je da u Hrvatskoj postoji još puno prostora za unaprjeđenje implementacije e-učenja. E-učenje je sastavni dio obrazovnog procesa stoga treba biti dio strateških odluka i politika ustanova (i fakulteta i sveučilišta) kao i resornog ministarstva. Pri čemu je važno da se donesene strategije provode, a ne da stoje na policama. Svakako je nužno da uprave sastavnica pri donošenju strateških odluka u proces uključe sve dionike, nastavnicima je potrebno osigurati podršku, ali i vrednovati njihov rad u nastavi (npr. uvjeti Rektorskog zbora za izbor u zvanja), strateške odluke treba pratiti (provoditi monitoring) te na kraju izraditi evaluaciju učinaka strateških odluka. To su neki od zaključaka koji su izneseni tijekom okruglog stola. Na okruglom stolu sudionici su imali prilike čuti i iskustva ustanova u implementaciji e-učenja.

Dostupna je snimka okruglog stola te galerija fotografija.


Izdvojena događanja Srca

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.