Održan prvi Dan digitalnih repozitorija u Srcu

5. 3. 2014.

Srce je u srijedu, 5. ožujka 2014. prvi put organiziralo Dan digitalnih repozitorija - jednodnevno događanje kojem je cilj bio na  jednom mjestu okupiti sve one koji razvijaju i održavaju digitalne repozitorije ili to tek namjeravaju, i žele razmijeniti znanja i iskustava iz tog područja.
Više od 120 sudionika koji su se okupili u prepunoj dvorani Srca i opširan program, te aktivne rasprave koje su se vodile, potvrđuju stajalište Srca o važnosti ovog pitanja, ali i velikom zanimanju za pitanja vezana uz čuvanje i pristup podacima.

Program prvog Dana digitalnih repozitorija započeo je prezentacijom trendova i projekata vezanih uz sustavnu brigu za podatke u Europi, predstavljanjem aktualnih hrvatskih projekata u ovom području kao i pojedinih repozitorija i usluga koji su u produkcijskom radu. Završni dio događanja posvećen je Hrčku - Portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske koji sada sadrži već više od 100.000 članaka s cjelovitim tekstom u otvorenom pristupu.

Predstavnici Srca  govorili su o aktualnim projektima Srca u ovom području, kao što su ARA – Agregator hrvatskih repozitorija i arhiva, HRČAK – Portal hrvatskih znanstvenih časopisa ili sustav institucionalnih digitalnih repozitorija, na čijoj uspostavi Srce upravo radi, podupirući pri tome inicijativu za otvoreni pristup znanstvenim informacijama i otvoreni pristup obrazovnim sadržajima (Open Access, OA i Open Educational Resorces, OER).

Prezentacije s prvog Dana digitalnih repozitorija i galeriju fotografija potražite na stranici Dan digitalnih repozitorija 2014.

Izdvojena događanja Srca

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.