Održan prvi NOG.HR Meetup

14. 11. 2022.

Udruga mrežnih operatera NOG.HR (Network Operator Group - NOG) i Srce organizirali su prvi NOG.HR Meetup. NOG.HR Meetup održan je u četvrtak, 10. studenog 2022. u Srcu.

Na poludnevnoj konferenciji koja je organizirana u hibridnom obliku te je na njoj sudjelovalo više od 60 sudionika uživo i 20 online održano je sedam prezentacija, a nakon službenog dijela sudionici su nastavili raspravu u neformalnom tonu.

Tijekom konferencije govorilo se o najnovijim mrežnim tehnologijama koje se tek počinju koristiti (QUIC protokol, SDWAN), ali i o popularizaciji postojećih tehnologija (IPv6). Uvodno se sudionicima obratio Branimir Rajtar, predsjednik Udruge, a ravnatelj Srca Ivan Marić održao je prezentaciju u kojoj je dao naglasak na dio projekta HR-ZOO, koji unutar izgradnje e-infrastrukture za znanstvenu i istraživačku zajednicu uključuje značajne iskorake u računalnim mrežama.

Vesna Manojlović, RIPE NCC prisutne je upoznala s djelovanjem RIPE zajednice s naglasnom na RIPE NCC, neprofitnom organizacijom koja podržava infrastrukturu interneta kroz koordinaciju lokalnih usluga. Poseban naglasak u prezentaciji je stavljen na izgradnju zelenijeg i ekološki održivijeg interneta.

U nastavku je Igor Mamuzić, Smartnet, objasnio kako se mijenja matrica prometa korisnika prema resursima u colud okruženju, te da se izazovi s kojima se susrećemo u novoj situaciji rada od kuće i korištenja resursa iz oblaka mogu jednostavnije riješiti korištenjem SASE-a (Secure Access Service Edge).

Ivana Golub, PSNC, predstavila je GÈANT router za akademsku zajednicu, razvijanje programske podrške za “otvorene platforme” mrežnih uređaja.

Na kraju svog izlaganja Jan Žorž, 6connect Labs, zaključio je da će ipak IPv6 prevladati IPv4, da će time širenje mreže biti jeftinije, ali da će neke organizacije na IPv6 prijeći unutar nekoliko tjedana, a druge unutar nekoliko godina, te da Facebook i LinkedIN mjere između 10 i 40 % bolje korisnički iskustvo preki IPv6 u odnosu na IPv4.

Konferenciju je zatvorio Dejan Jakšić, CISCO, predavanjem QUIC, izazovi i promjene koje rapidno unosi u način na koji promet prolazi mrežama.

Udruga NOG bavi se promicanjem i poticanjem razmjene znanja o mrežnim tehnologijama i suradnje među inženjerima mrežnih tehnologija i osnovana je po uzoru na slične udruge koje djeluju u svijetu.

Sve fotografije s događanja pogledajte u foto galeriji.

Fotogalerija s prvog NOG.HR Meetupa


Izdvojena događanja Srca

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.