50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Održan prvi sastanak konzorcija HR-CLARIN

19. 7. 2021.

HR-CLARIN logotipU lipnju 2021. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom nacionalnog koordinatora za Hrvatsku prof. dr. sc. Marka Tadića održan je prvi sastanak konzorcija HR-CLARIN u kojem Srce sudjeluje kao jedan od članova. Na sastanku je prezentiran HR-CLARIN, predstavljena je službena mrežna stranica te inicijalni popis resursa svih članova konzorcija. 

CLARIN (engl. Common Language Resources and Technology Infrastructure) kao istraživačka infrastruktura želi učiniti digitalne jezične resurse i alate iz cijele Europe (i šire) dostupnima putem zajedničkog sučelja. Namijenjena je ponajprije znanstvenicima iz humanističkih i društvenih znanosti, ali i ostalima. Svojim aktivnostima CLARIN želi stvoriti umreženu federaciju centara i repozitorija jezičnih podataka te centre s jezičnim servisima i centre znanja koji su međusobno interoperabilni.

Europski konzorcij CLARIN ERIC (engl. European Research Infrastructure Consortium) uspostavljen je 2012. godine kada je Hrvatska sudjelovala kao aktivni član u pripremnoj fazi FP7 RI projekta CLARIN, a punopravnom je članicom postala 2018. godine.

Ciljevi hrvatske infrastrukture HR-CLARIN su učiniti hrvatske jezične alate te resurse dostupnima i interoperabilnima s istraživačkom infrastrukturom CLARIN ERIC, uspostaviti HR-CLARIN B-centar i K-centar, sudjelovati u CLARIN ERIC projektima i aktivnostima te podizati svijesti o CLARIN ERIC-u među znanstvenicima iz humanističkih i društvenih znanosti na nacionalnoj i internacionalnoj razini.

U svojem djelovanju HR-CLARIN će osnovati i održavati tzv. B-centar, repozitorij jezičnih resursa koji je interoperabilan na razini metapodataka sa svim ostalim centrima u CLARIN ERIC-u te K-centar (knowledge centre), tzv. centar znanja o nacionalnom jeziku i/ili nekom drugom specifičnom jezikoslovnom području. Pripadnicima akademske i istraživačke zajednice u svim državama-članicama CLARIN ERIC-a omogućit će se jedinstveni pristup svim resursima i alatima. U Hrvatskoj će pristup imati svi koji imaju elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr.

Članovi HR-CLARIN-a su Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji je koordinator, te Sveučilišni računski centar (Srce), Fakultet elektrotehnike i računarstva, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Staroslavenski institut, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatsko društvo za jezične tehnologije.

Konzorcij HR-CLARIN predan je razvoju postojećih hrvatskih jezičnih resursa i alata u skladu sa specifičnostima CLARIN-a te uključivanja istih u postojeću CLARIN infrastrukturu.

Više o konzorciju CLARIN ERIC.

Slika s konzorcija


Izdvojena događanja Srca

lis 05

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 5. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

lis 06

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 6. listopada 2021., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lis 11

Želite se upoznati s osnovnim pojmovima u vezi razumijevanja rada u WordPressu? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet  će u ponedjeljak, 11. listopada 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lis 14

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 14. listopada 2021., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

lis 18

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 18. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.