Održan prvi sastanak konzorcija HR-CLARIN

19. 7. 2021.

HR-CLARIN logotipU lipnju 2021. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom nacionalnog koordinatora za Hrvatsku prof. dr. sc. Marka Tadića održan je prvi sastanak konzorcija HR-CLARIN u kojem Srce sudjeluje kao jedan od članova. Na sastanku je prezentiran HR-CLARIN, predstavljena je službena mrežna stranica te inicijalni popis resursa svih članova konzorcija. 

CLARIN (engl. Common Language Resources and Technology Infrastructure) kao istraživačka infrastruktura želi učiniti digitalne jezične resurse i alate iz cijele Europe (i šire) dostupnima putem zajedničkog sučelja. Namijenjena je ponajprije znanstvenicima iz humanističkih i društvenih znanosti, ali i ostalima. Svojim aktivnostima CLARIN želi stvoriti umreženu federaciju centara i repozitorija jezičnih podataka te centre s jezičnim servisima i centre znanja koji su međusobno interoperabilni.

Europski konzorcij CLARIN ERIC (engl. European Research Infrastructure Consortium) uspostavljen je 2012. godine kada je Hrvatska sudjelovala kao aktivni član u pripremnoj fazi FP7 RI projekta CLARIN, a punopravnom je članicom postala 2018. godine.

Ciljevi hrvatske infrastrukture HR-CLARIN su učiniti hrvatske jezične alate te resurse dostupnima i interoperabilnima s istraživačkom infrastrukturom CLARIN ERIC, uspostaviti HR-CLARIN B-centar i K-centar, sudjelovati u CLARIN ERIC projektima i aktivnostima te podizati svijesti o CLARIN ERIC-u među znanstvenicima iz humanističkih i društvenih znanosti na nacionalnoj i internacionalnoj razini.

U svojem djelovanju HR-CLARIN će osnovati i održavati tzv. B-centar, repozitorij jezičnih resursa koji je interoperabilan na razini metapodataka sa svim ostalim centrima u CLARIN ERIC-u te K-centar (knowledge centre), tzv. centar znanja o nacionalnom jeziku i/ili nekom drugom specifičnom jezikoslovnom području. Pripadnicima akademske i istraživačke zajednice u svim državama-članicama CLARIN ERIC-a omogućit će se jedinstveni pristup svim resursima i alatima. U Hrvatskoj će pristup imati svi koji imaju elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr.

Članovi HR-CLARIN-a su Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji je koordinator, te Sveučilišni računski centar (Srce), Fakultet elektrotehnike i računarstva, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Staroslavenski institut, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatsko društvo za jezične tehnologije.

Konzorcij HR-CLARIN predan je razvoju postojećih hrvatskih jezičnih resursa i alata u skladu sa specifičnostima CLARIN-a te uključivanja istih u postojeću CLARIN infrastrukturu.

Više o konzorciju CLARIN ERIC.

Slika s konzorcija


Izdvojena događanja Srca

ruj 26

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 26. rujna 2022. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku.

lis 05

Online radionica "Korištenje računalnog klastera Isabella" održat će se  5. listopada 2022., od  9 do 15 sati, a kao preduvjet za sudjelovanje polaznici moraju proći provjeru znanja u sklopu online tečaja "Linux za korisnike Isabelle".

lis 10

Od 10. do 14. listopada 2022. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.