50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Održan prvi sastanak konzorcija HR-CLARIN

19. 7. 2021.

HR-CLARIN logotipU lipnju 2021. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom nacionalnog koordinatora za Hrvatsku prof. dr. sc. Marka Tadića održan je prvi sastanak konzorcija HR-CLARIN u kojem Srce sudjeluje kao jedan od članova. Na sastanku je prezentiran HR-CLARIN, predstavljena je službena mrežna stranica te inicijalni popis resursa svih članova konzorcija. 

CLARIN (engl. Common Language Resources and Technology Infrastructure) kao istraživačka infrastruktura želi učiniti digitalne jezične resurse i alate iz cijele Europe (i šire) dostupnima putem zajedničkog sučelja. Namijenjena je ponajprije znanstvenicima iz humanističkih i društvenih znanosti, ali i ostalima. Svojim aktivnostima CLARIN želi stvoriti umreženu federaciju centara i repozitorija jezičnih podataka te centre s jezičnim servisima i centre znanja koji su međusobno interoperabilni.

Europski konzorcij CLARIN ERIC (engl. European Research Infrastructure Consortium) uspostavljen je 2012. godine kada je Hrvatska sudjelovala kao aktivni član u pripremnoj fazi FP7 RI projekta CLARIN, a punopravnom je članicom postala 2018. godine.

Ciljevi hrvatske infrastrukture HR-CLARIN su učiniti hrvatske jezične alate te resurse dostupnima i interoperabilnima s istraživačkom infrastrukturom CLARIN ERIC, uspostaviti HR-CLARIN B-centar i K-centar, sudjelovati u CLARIN ERIC projektima i aktivnostima te podizati svijesti o CLARIN ERIC-u među znanstvenicima iz humanističkih i društvenih znanosti na nacionalnoj i internacionalnoj razini.

U svojem djelovanju HR-CLARIN će osnovati i održavati tzv. B-centar, repozitorij jezičnih resursa koji je interoperabilan na razini metapodataka sa svim ostalim centrima u CLARIN ERIC-u te K-centar (knowledge centre), tzv. centar znanja o nacionalnom jeziku i/ili nekom drugom specifičnom jezikoslovnom području. Pripadnicima akademske i istraživačke zajednice u svim državama-članicama CLARIN ERIC-a omogućit će se jedinstveni pristup svim resursima i alatima. U Hrvatskoj će pristup imati svi koji imaju elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr.

Članovi HR-CLARIN-a su Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji je koordinator, te Sveučilišni računski centar (Srce), Fakultet elektrotehnike i računarstva, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Staroslavenski institut, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatsko društvo za jezične tehnologije.

Konzorcij HR-CLARIN predan je razvoju postojećih hrvatskih jezičnih resursa i alata u skladu sa specifičnostima CLARIN-a te uključivanja istih u postojeću CLARIN infrastrukturu.

Više o konzorciju CLARIN ERIC.

Slika s konzorcija


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.