50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Održan sastanak hrvatskih istraživača i organizacije Research Data Alliance

24. 10. 2017.

U Srcu je 24. listopada 2017. godine održan sastanak i rasprava hrvatskih istraživača s europskim ogrankom organizacije Research Data Alliance (RDA). RDA je fokusiran na okupljanje zainteresiranih pojedinaca i organizacija te organizacijom aktivnosti s ciljem poticanja dijeljenja i razmjene podataka te promocije inovacija temeljenih na podacima kroz aktivnosti svojih članova kojih trenutno ima više od 6.100 iz preko 126 zemalja. Europski ogranak RDA nastoji informirati i uključiti europske političare, istraživače te dionike iz industrije i e-infrastruktura u aktivnosti globalnog RDA.

Ovim su događajem europski ogranak RDA i Srce nastojali okupiti istraživače i donositelje strateških odluka u (otvorenoj) znanosti te ih potaknuti na raspravu o tehnološkim i sociološkim pitanjima vezanim uz ponovnu uporabu podataka.

Događanje je ujedno i značajan doprinos međunarodnom Tjednu otvorenog pristupa koji se ove godine obilježava od 23. – 29. listopada.

Program događanja podijeljen je u tematske blokove: u prvom su predstavnici RDA prezentirali aktivnosti RDA i mogućnosti uključivanja u RDA radne i interesne skupine, drugi je blok bio namijenjen za prezentacije hrvatskih infrastruktura, projekata i potreba pojedinih korisničkih zajednica, a sve je popratila otvorena rasprava potaknuta pitanjima sudionika iz publike.

Predstavnici europskog ogranka RDA koji su prisustvovali događaju i istaknuli važnost dijeljenja podataka te ulogu RDA su dr. Françoise Genova (supredsjedateljica Tehničkog savjetodavnog odbora RDA) i dr. Leif Laaksonen (voditelj projekta RDA Europe).

U bloku predviđenom za hrvatske infrastrukture i potrebe istraživačkih zajednica, Draženko Celjak (Srce) je predstavio infrastrukturu Dabar koju Srce razvija u suradnji s istraživačkom i akademskom zajednicom te je istaknuo istraživačke podatke kao jedan od većih izazova koji predstoje u razvoju Dabra. Dr.sc. Ivan Guettler (DHMZ) je kroz plan upravljanja podacima Regionalnog klimatskog modela predstavio izazove opisivanja i dijeljenja velikih količina sirovih podataka. Dr.sc Neven Jovanović je prezentirao potrebu za trajnim identifikatorima za segmente teksta koja je prisutna u području humanizma, no i u drugim područjima. Predstavnici RDA povezali su izazove s kojima se susreću hrvatski istraživački i stručnjaci s interesnim skupinama unutar RDA koje se bave istom problematikom te su pozvali okupljene i sve zainteresirane da se uključe u globalnu RDA zajednicu.

Događanju su ujedno prisustvovali i članovi novoformirane Radne skupine za istraživačke podatke u Dabru koja je nakon rasprave održala prvi sastanak tijekom kojeg su članovi pokušali sagledati potrebe istraživačke zajednice u Hrvatskoj i moguća rješenja s kojima će Dabar odgovoriti na te potrebe.

Događaj u Srcu posjetilo je 50 sudionika, a cijeli program mogao se pratiti i online putem sustava za webinare. Pogledajte galeriju fotografija.


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.