Održan skup „Što donosi Virtualni kampus UNIC-a?“

9. 11. 2022.

UNIC logo

U Srcu je, 7. studenog 2022., održana prezentacija virtualnog kampusa UNIC-a, saveza europskih sveučilišta postindustrijskih gradova.

Brojne okupljene pozdravio je Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra, a nakon toga je voditelj UNIC projekta u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavio savez i povezane projekte, UNIC i UNIC4ER. Osnovni cilj projekta UNIC je institucionalno povezivanje sveučilišta partnera: Erasmus sveučilišta u Rotterdamu (Nizozemska), Sveučilišta Deusto u Bilbaou (Španjolska), Sveučilišta Ruhr u Bochumu (Njemačka), Koç sveučilišta u Istanbulu (Turska), Sveučilišta u Corku (Irska), Sveučilišta u Liègeu (Belgija), Sveučilišta u Ouluu (Finska), Sveučilišta u Zagrebu, Sveučišita u Malmöu i Sveučilišta u Łodzu te stvaranje saveza koji će omogućiti bitno povećanje mobilnosti i uključenosti studenata. Jedan od rezultata projekta je i uspostava virtualnog kampusa saveza, kojim se osigurava platforma za jednostavniju virtualnu mobilnost studenata unutar saveza, ali i neke druge funkcije, poput uspostave studentske iskaznice UNIC-a.

Pozdrav Ivana Marića, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Srca

Pozdrav Ivana Marića, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Srca.

Prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirao savez i povezane projekte, UNIC i UNIC4ER

Prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

O procesu dizajna virtualnog kampusa UNIC-a i zahtjevnoj suradnji s predstavnicima sveučilišta-partnera govorio je prof. dr. sc. Neven Vrček s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, voditelj IT podgrupe projekta. Temeljem suradnje unutar IT podgrupe osmišljen je virtualni kampus kao informacijski sustav namijenjen prvenstveno razmjeni informacija unutar saveza, uz manje nadogradnje na postojeće informacije koje će osigurati provođenje osnovnih procesa unutar virtualnog kampusa, a u ovom času su to podrška za virtualnu mobilnost i izdavanja studentskih iskaznica UNIC-a. Postavljeni su i temeljni organizacijski uvjeti za izvedbu sustava, kao što su obavezno sudjelovanje pružatelja elektroničkih identiteta svih sveučilišta u sustavu eduGAIN, obaveza pridjeljivanja ESI-ja (European Student Identifier) studentima, konverzija ECTS ocjena u vlastiti sustav ocjenjivanja i sl.

Prof. dr. sc. Neven Vrček s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, voditelj IT podgrupe projekta

Prof. dr. sc. Neven Vrček s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu

Dr. sc. Ognjen Orel, pomoćnik ravnatelja Srca

Dr. sc. Ognjen Orel, pomoćnik ravnatelja Srca

Srce, kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, sudjeluje u radu IT podrgrupe saveza te izgrađuje, uspostavlja, održava i pruža podršku za Virtualni kampus. Dr. sc. Ognjen Orel, pomoćnik ravnatelja Srca, u svojoj je prezentaciji opisao uloge korisnika, funkcionalnosti i trenutni status razvoja Virtualnog kampusa UNIC-a. Pokazao je izgled studentske iskaznice UNIC-a i način njezine provjere, te mogućnosti provođenja virtualne mobilnosti od početnog pregledavanja i odabira nekog kolegija s popisa na javnim stranicama Virtualnog kampusa, do procesa prijave i upisa studenta, administracije na matičnom i odabranom sveučilištu, putu podataka studenta od matičnog do odabranog sveučilišta, pristupanju studenta LMS-u odabranog sveučilišta, zadobivanju ocjene te „povratka“ ocjene u matično sveučilište studenta. Sve ovo je uživo na testnom sustavu s tri prijavljena korisnika predstavio Alen Novosel, voditelj razvoja Virtualnog kampusa UNIC-a u Srcu.

Na skupu je bilo riječi i o planovima za daljnji razvoj Virtualnog kampusa UNIC-a u sklopu projekta UNIC4ER koji će uslijediti u 2023. godini, kao i o prijavi sljedećeg projekta, UNIC2.0, početkom iduće godine. Također su predstavljeni i planovi proširenja postojeće informacijske infrastrukture, poglavito Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) i sustava za e-učenje Merlin, u smislu podrške savezima sveučilišta.

Alen Novosel, voditelj razvoja Virtualnog kampusa UNIC-a u Srcu

Alen Novosel, voditelj razvoja Virtualnog kampusa UNIC-a u Srcu

Srce i zajednica U živoj raspravi i razgovoru za vrijeme skupa, sudionici su se dotakli aktualnih izazova u provođenju fizičke i virtualne mobilnosti, ali i pozdravili uspostavu virtualnog kampusa UNIC-a i rad na daljnjim europskim integracijama informacijske infrastrukture visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Više o projektu UNIC pročitajte na stranicama Srca.


Izdvojena događanja Srca

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.