Održan treći Dan CRO NGI

19. 12. 2011.

U Sveučilišnom računskom centru (Srcu) u srijedu 14. prosinca, održan je treći Dan Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI) - središnje godišnje okupljanje korisnika, predstavnika ustanova korisnika i ustanova partnera. U radu skupa sudjelovalo je 50 stručnjaka iz dvadesetak hrvatskih znanstvenih i visokoškolskih ustanova iz Osijeka, Slavonskog Broda i Zagreba.

CRO NGI je zajednički resurs znanstvene i akademske zajednice i predstavlja temeljnu infrastrukturu za znanstvena istraživanja, primjenu novih tehnologija i povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački i visokoobrazovni prostor.

Svrha okupljanja bila je razmjena znanja i iskustva te promišljanje potreba vezanih uz izgradnju i uporabu grida, kao temeljne sastavnice moderne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Program je ove godine, većim dijelom, bio koncentriran na aspekte oblačnog računarstva (cloud computing), a otvorio ga je Dobriša Dobrenić, voditelj CRO NGI predstavljanjem „Cloud usluga virtualnih poslužitelja za sustav znanosti i visokog obrazovanja RH“. Mr. sc. Damir Danijel Žagar iz Srca predstavio je novu podatkovnu uslugu pod nazivom Javne kolekcije podataka.

Središnje predavanje održao je dr. Bob Jones iz CERN-a pod nazivom "Scientific Cloud Computing infrastructure for Europe – Strategic Plan".

Akademik Leo Budin s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ujedno i predsjednik Savjeta CRO NGI izložio je sadašnje aktivnosti vezane uz stvaranje strateškog okvira za razvoj istraživačkih infrastruktura u Hrvatskoj, a o konkretnom stanju i planovima izvijestio je Emir Imamagić iz Srca.

Pozvano predavanje pod nazivom „How to perform High Performance Linpack Tests on CPU&GPU clusters“ održao je dr. sc. Draško Tomić, Hewlett-Packard.

Korisnička iskustva predstavili su dr. sc. Vjeran Gomzi, (Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva), dr. sc. Igor Lukačević (Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Odjel za fiziku) te Maša Roller Milošević (Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek).

Izdvojena događanja Srca

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.