50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Održan treći webinar na temu „Istraživački podaci – što s njima?“

29. 6. 2020.

Treći po redu RDA webinar „Istraživački podaci – što s njima?“ okupio je 57 polaznika. Događanje se održalo u sklopu projekta RDA Europe 4.0 (Research Data Alliance) u suradnji Srca s nacionalnim OpenAIRE helpdeskom. U organizaciju i pripremu webinara bile su uključene sljedeće ustanove: Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Institut Ruđer Bošković, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Sveučilišna knjižnica u Splitu, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek te Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Gostujući izlagač bio je dr. sc. Ivan Buljan s Medicinskog fakulteta u Splitu koji je polaznicima demonstrirao unos skupa podataka u institucijski repozitorij Medicinskog fakulteta u Splitu. Demonstraciju je proveo na vlastitim istraživačkim podacima te objasnio sve potrebne korake i nedoumice vezane za unos skupa podataka.

Drugi dio webinara bio je posvećen upravljanju, izvještavanju i nadzoru nad institucijskim repozitorijem putem OpenAIRE nadzorne ploče koju su predstavili izv. prof. Jadranka Stojanovski i Alen Vodopijevec s Instituta Ruđer Bošković. Okupljenima su prikazali funkcionalnosti nadzorne ploče za upravitelje repozitorija, istraživačke zajednice i financijere znanstvenih istraživanja.

Više o hrvatskom RDA čvoru moguće je vidjeti na stranicama Srca, a učlanjenje u grupu "RDA in Croatia" može se ostvariti na RDA stranicama.

nadzorna ploča OpenAIRE-a

Slika: nadzorna ploča OpenAIRE-a

sučelje za unos skupa podataka u repozitoriji u Dabru

Slika: sučelje za unos skupa podataka u repozitoriji u Dabru 


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.