50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Održan uvodni sastanak partnera i javno predstavljanje projekta EGI-ACE

12. 2. 2021.

Na uvodnom sastanku projekta EGI-ACE (EGI Advanced Computing for EOSC), održanom virtualno 4. veljače. 2021. godine, okupilo se 140 predstavnika konzorcija. Voditelji projektnih aktivnosti imali su mogućnost predstaviti se te raspraviti plan rada i događanja tijekom projekta. Srce na projektu sudjeluje u izgradnji i održavanju federacijskog servisa ARGO koji obavlja mrežni nadzor servisa računalne platforme za EOSC (European Open Science Cloud), slanje obavijesti u slučaju incidenata te izvještavanje o dostupnosti i pouzdanosti rada servisa. Na uvodnom su sastanku stručnjaci Srca sudjelovali u raspravi o mehanizmima nadzora novih servisa računalne platforme za EOSC i integraciji u servis ARGO.

U petak, 5. veljače, održano je javno predstavljanje početka projekta u kojem su mogli sudjelovati svi zainteresirani pojedinci i saznati više o projektu. Na početku su predstavljene mogućnosti koje nudi projekt EGI-ACE pomoću kojih bi korisnici i pružatelji usluga imali koristi od računalne platforme za EOSC. Nakon prvog dijela slijedile su kratke prezentacije s prikazima infrastrukture, platformi i federacijskih servisa koje EGI-ACE nudi za rješavanje korisničkih zahtjeva iz domene naprednog računanja, upravljanja podacima te autentikacije i autorizacije.

Sljedeći dio bio je posvećen uslugama podatkovnih prostora (engl. Data Spaces). Podatkovni prostor je zaokružena usluga koja se sastoji od skupa znanstvenih podataka iz određene domene i odgovarajućih alata i računalne infrastrukture potrebne za analizu podataka. Održane su prezentacije sljedećih usluga:

Više informacija o podatkovnim prostorima moguće je saznati na radionici EGI-ACE Communities Workshop koja će se održati 16. i 17. veljače 2021. godine.

Javno predstavljanje projekta EGI-ACE završilo je prezentacijama partnerskih projekata iz poziva INFRAEOSC-7 uz poseban naglasak na planiranu suradnju s projektom EGI-ACE i njihov zajednički cilj. Predstavljeni su projekti:

  • DICE (Data Infrastructure Capacity for EOSC) – Debora Testi (CINECA)
  • OpenAIRE-Nexus (Scholarly Communication Services for EOSC users) – Paolo Manghi (CNR-ISTI)
  • RELIANCE (REsearch LIfecycle mAnagemeNt for Earth Science Communities and CopErnicus users in EOSC) – Raul Palma (PSNC)
  • C-SCALE (Copernicus – eoSC AnaLytics Engine) – Christian Briese (EODC).

Ovakvi sastanci učinkovitiji su kada se provode uživo, ali je kreativnost i moderna tehnologija omogućila brojne virtualne aktivnosti, od međusobnog upoznavanja sudionika do sudjelovanja u informativnim kvizovima. Za zainteresirane koji su propustili javno predstavljanje projekta EGI-ACE, sve prezentacije objavljene su na Indico stranici.

Srce u okviru projekta EGI-ACE pruža podršku istraživačima pri korištenju računalne platforme za EOSC. Više informacija o projektu EGI-ACE pronađite na stranicama Srca

logotip projekta EGI-ACE


Izdvojena događanja Srca

lip 14

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će započeti u ponedjeljak, 14. 6. 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.