50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Održan webinar Srca na temu „JATS XML u Hrčku“

16. 11. 2021.

Webinar Srca na temu „JATS XML u Hrčku“ održao se u četvrtak, 11. studenog 2021. godine od 10 do 12 sati u online okruženju pod vodstvom predavača putem sustava za webinare Srca. Webinar je prvenstveno bio namijenjen uredništvima i administratorima časopisa u Hrčku, ali i svim zainteresiranima za ovu temu.

Cilj webinara bio je pružiti uredništvima dovoljno informacija kako bi mogli donijeti odluku o uvođenju JATS XML-a u svoju uređivačku politiku.

Webinaru je prisustvovalo ukupno 72 polaznika, uglavnom članova uredništva časopisa u Hrčku. Nakon što je predstavljen JATS XML te na koji način je JATS XML implementiran u proces objavljivanja u Hrčku, predstavljena je izrada rada u XML-u pomoću alata Oxygen XML Editor i eXtyles. Polaznici su se mogli uključiti u webinar izravno glasom ili postavljati pitanja u chat te se po završetku predavanja povela rasprava oko problema koja muče uredništva, a koja su najviše povezana s problemima financiranja kvalitetnog alata za rad, manjkom ljudskih resursa koji bi se educirali i radili naveden posao i sličnim izazovima oko objavljivanja XML-ova.

Prezentacija i snimka webinara dostupne su na Wiki stranicama Hrčka.

Webinar Hrčka vizual

Dodatne informacije o webinarima Srca možete pronaći na stranici Webinari Srca.


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.