Održana e-IRG radionica o ključnim izazovima e-infrastruktura unutar Europskog istraživačkog prostora

2. 6. 2020.

U okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u suorganizaciji tajništva e-IRG-a i Srca te u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH 25. i 26. svibnja održana je, otvorena za javnost, online radionica “Grand challenges of e-infrastructures within new ERA“ u kojoj je sudjelovalo više od 300 online sudionika i koja se sastojala od tri online webinara. Voditelj programskog odbora radionice bio je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca te hrvatski delegat u e-IRG.

U okviru prvog webinara pod nazivom „Vještine budućnosti u novom Europskom istraživačkom prostoru“, državni tajnik, dr. sc. Tome Antičić održao je prezentaciju na temu hrvatskih prioriteta, cirkulacija mozgova i poslova budućnosti, a zatim su uslijedile prezentacija o radu EOSC radne skupine za vještine i treninge te prezentacije trening programa projekta NI4OS-Europe i ELIXIR zajednice.

Sudionici webinara su istaknuli da su buduće vještine ključne za poboljšanje učinkovitosti i djelotvornosti cjelokupnog europskog istraživanja te utječu na obrazovne ekosustave, tržište i društvo u cjelini. Raspravljalo se o kontekstu razvoja vještina u promjenjivom europskom e-infrastrukturnom krajoliku te njegovom utjecaju na zapošljavanje na nacionalnoj i regionalnoj razini.

U fokusu drugog webinara naziva „Osnaživanja partnerstva u Europskom istraživačkom prostoru“ bila su partnerstva, kao sredstva za financiranje, koordinaciju i održivost pan-europskih projekata i inicijativa. Predstavnica Europske komisije, Liina Munari, prezentirala je model Europska partnerstva unutar budućeg Horizon Europe s naglaskom na EOSC. Hans-Josef Linkens, predsjedavajući EOSC Governance Boarda, tijela koje čine predstavnici zemalja članica i pridruženih zemalja, predstavio je sadašnju te ciljanu upravljačku strukturu EOSC-a te vremenik glavnih aktivnosti do kraja 2020. godine. Delegat e-IRG iz Nizozemske je prikazao partnerstvo e-infrastruktura i istraživačkih podatkovnih infrastruktura, i organizacija u Nizozemskoj, te izazove na putu uspostave nacionalnog oblaka otvorene znanosti.

U raspravi koja je uslijedila nakon prezentacija, raspravljalo se o praktičnim koristima zajedničkih aktivnosti u Europskom istraživačkom prostoru, s posebnim osvrtom na EOSC partnerstvo.

Treći webinar naziva „FAIR podatci u fokusu trenutnih zbivanja“ bio je usmjeren na provedbu načela FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) kao temelja europskog oblaka otvorene znanosti koji će omogućiti otvorenu znanost svim istraživačima u Europi. Prezenteri su dali poglede iz kuta globalne inicijative RDA, projekta i inicijative GO FAIR te Španjolskog nacionalnog istraživačkog centra. Suglasni su kako primjenom načela FAIR Europa ima mogućnost promjene znanstvene paradigme.

Sudionici su se u svojim prezentacijama posebno dotakli trenutne pandemije koronavirusa koja je istaknula važnost interoperabilnosti između nositelja podataka i važnost pristupa podacima kako bi se bez ograničenja dijelilo znanje među korisnicima, istraživačima te davateljima podataka i osiguralo otvoren i slobodan pristup znanosti.

Program radionice

e-irg logo


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.