Održana edukacija partnera i stručna radionica na projektu DECriS

28. 11. 2022.

DECriS logo

U Srcu je od 22. do 25. studenog održan niz aktivnosti na Erasmus+ projektu Digital Education for Crisis Situations: Times in which there is no alternative (DECriS) u kojem Srce sudjeluje kao partner. Domaćini partnerima na projektu, u ime Srca, bile su doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja i Anja Đurđević iz Centra za e-učenje Srca.

Aktivnosti na projektu započele su 22. studenog održavanjem petog sastanka partnera na ovom dvogodišnjem projektu koji sada ulazi u završnu fazu.

DECriS u Srcu
Slika 1: Sastanak partnera na projektu DECriS

Održan je i trening projektnih partnera na temu naprednog rada u sustavu Moodle. Edukacija se održavala 23. i 24. studenog, a održali su ga članovi tima Centra za e-učenje Srca.

Aktivnosti na projektu završile su održavanjem treće stručne radionice (Multiplier Event) održane 24. i 25. studenog 2022. pod nazivom Critical elements in designing, adopting and using of Open Educational Resources (OER). Radionica je održana u hibridnom obliku te ju je bilo moguće pratiti online ili uživo u Srcu.

Treća stručna radionica (Multiplier Event) na projektu DECriS - doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić

Treća stručna radionica (Multiplier Event) na projektu DECriS

Slike 3 i 4: Treća stručna radionica (Multiplier Event) na projektu DECriS

U okviru ove stručne radionice predstavljeni su rezultati treće faze projekta DECriS u kojoj je fokus bio na identificiranju ključnih čimbenika za izradu, primjenu i korištenje otvorenih obrazovnih sadržaja te njihovoj tipološkoj klasifikaciji. Dio događaja bio je posvećen digitalnom obrazovanju i lekcijama naučenim u pandemiji.

Pozvano predavanje održala je dr. Orna Farrell s Dublin City University na temu Kako otvorene obrazovne prakse (OEP) mogu postati mainstream u Europi. Također su predstavljeni rezultati aktivnosti na projektu, a Srce je održalo dvije prezentacije. Prvu je održala doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić koja je predstavila Centar za e-učenje Srca i kakvu podršku Centar pruža digitalnom obrazovanju, posebice iskustva iz pandemije. Ljiljana Jertec Musap održala je prezentaciju o sustavu Dabar i digitalnim repozitorijima u obrazovanju odnosno mogućnostima pohrane obrazovnih sadržaja koje izrađuju nastavnici u repozitorij ustanove.

Stručna radionica završila je panelom na temu uloge knjižnica u digitalnom obrazovanju. Panelistice su bile dr. sc. Dijana Machala, pomoćnica glavne ravnateljice za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Snježana Čukljek, prodekanica za nastavu na Zdravstvenom veleučilištu, Gordana Gašo, knjižničarka na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku te doc. dr. sc. Lea Škorić, voditeljica knjižnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a sesiju je moderirala doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca. Na panelu se raspravljalo o ulozi knjižnica u digitalnom obrazovanju, o tome koliko se uloga knjižnica promijenila zadnjih desetak godina s većim korištenjem i implementacijom digitalnih tehnologija u obrazovni proces, koju podršku fakultetske knjižnice pružaju nastavnicima i studentima danas, kako je bila organizirana podrška knjižnica nastavi tijekom pandemije te kako knjižnice promiču i potiču otvoreno obrazovanje. Stručnu radionicu pratilo je pedesetak sudionika iz Hrvatske i svijeta. Program radionice dostupan je na web stranicama Srca.

Slika 2: Panel na temu uloge knjižnica u digitalnom obrazovanju
Slika 4: Panel na temu uloge knjižnica u digitalnom obrazovanju

Sljedeći sastanak partnera i završna konferencija na projektu održat će se 22. i 23. svibnja 2023. u Osijeku.

Erasmus+ projekt DECriS koordinira Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a partneri su Stiftung Universität Hildesheim iz Njemačke, University of Library Studies and Information Technologies iz Bugarske, Universitat de Barcelona iz Španjolske te Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu.

Fotografije s događanja


Izdvojena događanja Srca

velj 07

Želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji se održava u online okruženju uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 7. veljače 2023. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 13

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

Ožu 03

BSidesZagreb, međunarodno okupljanje stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti održat će se 3. ožujka 2023.

Ožu 06

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 6. do 10. ožujka 2023.

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO.