Održana je druga sjednica Vijeća za HR-OOZ

4. 1. 2022.

2. prosinca 2021. održana je druga sjednica Vijeća Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ). U sklopu sjednice predsjednik Vijeća i ravnatelj Srca, Ivan Marić, izvijestio je Vijeće o statusu Inicijative za HR-OOZ, predstavio nove ustanove - članice Inicijative, pružio pregled održanih sastanaka i promotivnih aktivnosti u sklopu kojih je Inicijativa predstavljena široj javnosti.

Nakon toga su voditelji radnih skupina predstavili rezultate svoga rada i buduće planove. Voditelji Radne skupine za izradu prijedloga nacionalnog plana i politika otvorene znanosti, dr. sc. Bojan Macan s Instituta Ruđer Bošković i izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izvijestili su Vijeće o izradi Nacrta prijedloga odredbi o otvorenoj znanosti za novi Zakon o znanosti i visokom obrazovanju.

Voditelji Radne skupine za definiranje strukture i načela HR-OOZ-a, Draženko Celjak iz Sveučilišnog računskog centra (Srce) Sveučilišta u Zagrebu i Karolina Holub iz Nacionalne i Sveučilišne knjižnice u Zagrebu izvijestili su Vijeće o definiranju kriterija za uvrštavanje usluga u HR-OOZ katalog te statusu izrade Pravilnika HR-OOZ-a.

Sljedeća sjednica Vijeća Inicijative za HR-OOZ održat će se 10. ožujka 2022.

Zapisnik te prezentacije sa sjednice možete pronaći na javnim wiki stranicama Inicijative za HR-OOZ.

Više o Inicijativi za HR-OOZ, kriterijima za pristupanje i njezinim trenutnim članicama može se pronaći na web stranicama Inicijative HR-OOZ.

Vizualni identitet HR-OOZ


Izdvojena događanja Srca

velj 03

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 3. veljače 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

velj 04

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 4. veljače 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

velj 07

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 7. veljače 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 08

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 8. veljačle 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

velj 09

Želite li naučiti raditi s besplatnim alatima za snimanje i obradu video sadržaja, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 9. veljače 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.