Održana konferencija DORS/CLUC 2019

22. 4. 2019.

Italo Vignoli

DORS/CLUC - Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users' Conference najstarija je i najveća regionalna konferencija koja pokriva teme o besplatnom i otvorenom softveru, otvorenim standardima i operacijskom sustavu Linux. Konferenciju koordiniraju dvije neprofitne organizacije HrOpen i HULK koje dugi niz godina u Hrvatskoj promoviraju otvorene tehnologije.

26. konferencija DORS/CLUC 2019. održala se 18. i 19. travnja 2019. godine u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Unskoj 3 u Zagrebu.

Prvi dan konferencije keynote predavanje održao je Italo Vignoli, direktor Open Source Initiative i jedan od osnivača The Document Foundation i Associazione LibreItalia. U svom predavanju „LibreOffice, a FOSS dream come true“ ispričao je o nastanku i postignućima gotovo desetgodišnjeg projekta LibreOffice, besplatnom i otvorenom paketu aplikacija namijenjenom uredskom poslovanju, koji je danas dostupan za većinu operacijskih sustava i lokaliziran na preko stotinu jezika.

Tomislav Smolčić
Emir Imamagić

Prvi dan konferencije predavanja su održali i djelatnici Srca. Tomislav Smolčić u svom predavanju „Accelerating Open Source Science Applications with NVIDIA Tesla V100“ objasnio je na koji je način klaster Isabella proširen posljednjom generacijom grafičkih procesora. Emir Imamagić ispričao je o migriranju CRO NGI-ja (Hrvatske nacionalne grid infarstrukture) na cloud platforme OpenStack and Ceph u predavanju „High Throughput Computing Cloud for Croatian Researchers Based on OpenStack and Ceph“.

Drugi dan konferencije održan je okrugli stol „Otvoreni kurikulum za otvorene i slobodne alate i programe“. Panelisti okruglog stola bili su Vesna Anđelić, pomoćnica ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja, Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja, doc. dr. sc. Predrag Pale, Sveučilište u Zagrebu, FER, Silvana Svetličić, ravnateljica OŠ Ivana Cankara u Zagrebu i  Fran Zekan, učenik V. gimnazije Zagreb, koautor Mundus Edukacijskog Sustava. Okrugli stol moderirala je Saida Deljac, vanjska suradnica za informatiku i računalstvo Agencije za odgoj i obrazovanje. Neka od pitanja o kojima se raspravljalo bila su „Je li bolje da učenici savladaju gradivo na MS-Office ili na Libre Office?“, „Koje su sve prednosti kada se učenici tijekom školovanja upoznaju s OS alatima?“, „Koji su to još kapitalni alati koji su potrebni školama, a za koje postoje dobre besplatne inačice?“ i slično.

Dubravko Penezić

Drugi konferencijski dan još je jedan djelatnik Srca održao predavanje. Dubravko Penezić u kraćem izlaganju „How we use GitLab in software development in SRCE“ predstavio je petogodišnje iskustvo korištenja GitLaba za razvoj programskih aplikacija u Srcu.

Srce je i ove godine na konferenciji doniralo ciklus od četiri tečaja Linux akademije jednom sretnom sudioniku nagradne igre.

Izvlačenje dobitnika

 


Izdvojena događanja Srca

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

stu 11

Želite li ovladati uporabom programa PowerPoint i naučiti izraditi "moćne" prezentacije? Prijavite se na besplatnu radionicu koja se održava u ponedjeljak,  11. 11. 2019., od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.