Održana konferencija DORS/CLUC 2019

22. 4. 2019.

Italo Vignoli

DORS/CLUC - Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users' Conference najstarija je i najveća regionalna konferencija koja pokriva teme o besplatnom i otvorenom softveru, otvorenim standardima i operacijskom sustavu Linux. Konferenciju koordiniraju dvije neprofitne organizacije HrOpen i HULK koje dugi niz godina u Hrvatskoj promoviraju otvorene tehnologije.

26. konferencija DORS/CLUC 2019. održala se 18. i 19. travnja 2019. godine u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Unskoj 3 u Zagrebu.

Prvi dan konferencije keynote predavanje održao je Italo Vignoli, direktor Open Source Initiative i jedan od osnivača The Document Foundation i Associazione LibreItalia. U svom predavanju „LibreOffice, a FOSS dream come true“ ispričao je o nastanku i postignućima gotovo desetgodišnjeg projekta LibreOffice, besplatnom i otvorenom paketu aplikacija namijenjenom uredskom poslovanju, koji je danas dostupan za većinu operacijskih sustava i lokaliziran na preko stotinu jezika.

Tomislav Smolčić
Emir Imamagić

Prvi dan konferencije predavanja su održali i djelatnici Srca. Tomislav Smolčić u svom predavanju „Accelerating Open Source Science Applications with NVIDIA Tesla V100“ objasnio je na koji je način klaster Isabella proširen posljednjom generacijom grafičkih procesora. Emir Imamagić ispričao je o migriranju CRO NGI-ja (Hrvatske nacionalne grid infarstrukture) na cloud platforme OpenStack and Ceph u predavanju „High Throughput Computing Cloud for Croatian Researchers Based on OpenStack and Ceph“.

Drugi dan konferencije održan je okrugli stol „Otvoreni kurikulum za otvorene i slobodne alate i programe“. Panelisti okruglog stola bili su Vesna Anđelić, pomoćnica ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja, Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja, doc. dr. sc. Predrag Pale, Sveučilište u Zagrebu, FER, Silvana Svetličić, ravnateljica OŠ Ivana Cankara u Zagrebu i  Fran Zekan, učenik V. gimnazije Zagreb, koautor Mundus Edukacijskog Sustava. Okrugli stol moderirala je Saida Deljac, vanjska suradnica za informatiku i računalstvo Agencije za odgoj i obrazovanje. Neka od pitanja o kojima se raspravljalo bila su „Je li bolje da učenici savladaju gradivo na MS-Office ili na Libre Office?“, „Koje su sve prednosti kada se učenici tijekom školovanja upoznaju s OS alatima?“, „Koji su to još kapitalni alati koji su potrebni školama, a za koje postoje dobre besplatne inačice?“ i slično.

Dubravko Penezić

Drugi konferencijski dan još je jedan djelatnik Srca održao predavanje. Dubravko Penezić u kraćem izlaganju „How we use GitLab in software development in SRCE“ predstavio je petogodišnje iskustvo korištenja GitLaba za razvoj programskih aplikacija u Srcu.

Srce je i ove godine na konferenciji doniralo ciklus od četiri tečaja Linux akademije jednom sretnom sudioniku nagradne igre.

Izvlačenje dobitnika

 


Izdvojena događanja Srca

kol 24

Ako se želite naučiti služiti programom PowerPoint pomoću kojeg možete izrađivati elektroničke prezentacije na svom računalu, prijavite se na vikend tečaj koji započinje u subotu, 24. 8. 2019. u  9:00 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 23

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 23. 9. 2019., u 17:30 sati. Prijave su u tijeku.

ruj 24

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 24. 9. 2019. su u tijeku.

lis 14

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 14. 10. 2019. u 9 sati. Prijave su u tijeku.