Održana konferencija Srce DEI 2022

11. 4. 2022.

Konferencija Srce DEI koju Sveučilišni računski centar (Srce) organizira i kao konferenciju nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) održala se 6. i 7. travnja u hibridnom obliku. Pokrovitelji konferencije Srce DEI 2022 bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Sveučilište u Zagrebu, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

U programu ovogodišnje konferencije sudjelovalo je više od 400 sudionika koji su ju pratili uživo ili online, a više od 30 izlagača održalo je ukupno 27 predavanja. Na četiri foruma u raspravama je sudjelovalo 16 stručnjaka iz različitih znanstvenih područja, visokog obrazovanja i privatnog sektora.

Otvaranju konferencije prisustvovali su rektori, prorektori, dekani, prodekani i njihovi suradnici s hrvatskih sveučilišta i visokih učilišta, akademici, čelnici i suradnici mnogih drugih ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja kao i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Grada Zagreba te čelnici s partnerskih ustanova na projektu HR-ZOO.

Konferenciju je uvodnim izlaganjem otvorio ravnatelj Srca Ivan Marić, nakon čega su slijedila dva pozvana predavanja i Forum čelnika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Svečano otvaranje konferencije Srce DEI 2022

Pozvani predavači profesor Wim van Petegem sa KU Leuven i rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora RH prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija govorili su o digitalnoj tranziciji i njezinom utjecaju na akademsku zajednicu i digitalnu tranziciju sveučilišta.

U Forumu čelnika ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja sudionici su iznijeli svoja viđenja o budućnosti sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj, ali i šire te su se složili da je za daljnji napredak neophodna suradnja visokih učilišta i znanstvenih instituta s infrastrukturnim ustanovama i usmjerenost na izgradnju zajedničkih resursa koji će znanstvenicima, nastavnicima i istraživačima omogućiti bavljenje njihovom temeljnom aktivnošću.

Forum čelnika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja

U okviru tematskog bloka „HR-ZOO i napredno računanje“ predstavljene su tehničke karakteristike nove infrastrukture za napredno računanje koja će biti uspostavljena završetkom projekta HR-ZOO kao i rezultati istraživanja o potrebama za znanstvenim softverom. Sudionici foruma „Napredno računanje“ složili su se da upravo korištenje naprednih računalnih resursa omogućava našim znanstvenicima da se stave uz bok znanstvenicima iz ostatka Europe i svijeta. Današnja znanost je zasnovana na zahtjevnim obradama velike količine podataka, bilo da se radi o genetici, kemiji ili fizici i upravo infrastruktura koju Srce pruža, omogućava našim znanstvenicima pomicanje granica i ostvarivanje značajnih iskoraka.

Drugi dan konferencije stavio je naglasak na teme kao što su umjetna inteligencija, vrednovanje nastave u online okruženju, odnos znanosti i podataka, uvođenje plana upravljanja istraživačkim podacima, predstavljene su prednosti uporabe jedinstvenog europskog studentskog identifikatora i virtualne iskaznice na razini cijele EU te je održana rasprava o informacijskim izazovima za europska sveučilišta.

Paolo Budroni, predsjednik Izvršnog odbora e-IRG (e-Infrastrukture Reflection Group), tijekom trećeg pozvanog predstavio je aktualne trendove i procese vezane uz nastanak i razvoj nove europske podatkovne infrastrukture i digitalnih usluga.

Osim toga, predstavljena je inicijativa za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ), posebno prijedlog odredbi o otvorenoj znanosti za novi Zakon o znanosti i visokom obrazovanju.

U programu konferencije po prvi puta sudjelovalo je i 12 poster- prezentacija, a prema glasovima sudionika konferencije i stručnog žirija odabrana je i najbolja.

Zlatni sponzori konferencije Srce DEI 2022 bili su Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, Microsoft Hrvatska, S&T Hrvatska te VMware i Ingram Micro. Sponzori konferencije Srce DEI 2022 bili su Comping i Odašiljači i veze, a medijski sponzori ICT Business, srednja.hr i studentski.hr.

Više detalja o konferenciji možete pronaći u priopćenju za novinare.

Konferencija Srce DEI 2022

 

 


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.