50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Održana konstituirajuća sjednica Vijeća Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost

8. 9. 2021.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja, 3. rujna 2021. održana je konstituirajuća sjednica Vijeća Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) na kojoj su sudjelovali članovi Vijeća Inicijative. Time je započeo rad Vijeća na ostvarenju ciljeva Inicijative te je je napravljen prvi korak prema izradi nacionalnog plana otvorene znanosti i uspostavi HR-OOZ-a.

Sjednica je održana nakon što je prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja svečano uručio potpisani Sporazum članicama Inicijative za HR-OOZ.

Za predsjednika Vijeća izabran je ravnatelj Srca Ivan Marić, a za zamjenike izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) izv. prof. dr. sc. Irena Martinović Klarić te ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. David Matthew Smith. Ovaj izbor preslikava tri kategorije ustanova ključnih za funkcioniranje sustava znanosti – donositelje politika i financijere, provoditelje znanstvene djelatnosti te pružatelje usluga. Nadalje, Vijeće je usvojilo kriterije za pristupanje novih članica Inicijativi koji su objavljeni na web stranicama Inicijative za HR-OOZ.

Konstituirajuća sjednica Vijeća Inicijative HR-OOZ

Za ostvarivanje pojedinih ciljeva Inicijative za HR-OOZ Vijeće je podržalo formiranje dvije radne skupine: Radnu skupinu za izradu prijedloga nacionalnog plana i politika otvorene znanosti i Radnu skupinu za definiranje strukture i načela HR-OOZ-a. Primarni su zadaci radnih skupina izrada prijedloga nacionalnog plana otvorene znanosti, izrada prijedloga odredaba zakona koji uređuju znanstvenu djelatnost te definiranje organizacijske, upravljačke i tehnološke strukture budućeg HR-OOZ-a. Članove radnih skupina predlaže Vijeće i čine ih predstavnici Vijeća i vanjski stručnjaci.

Prikaz terminskog plana Radnih skupina Inicijative za HR-OOZ

Članovi Radne skupine za definiranje strukture i načela HR-OOZ-a izradit će kriterije za uvrštavanje usluga u HR-OOZ, nacrt pravilnika HR-OOZ-a koji sadrži organizacijsku i upravljačku strukturu te pripremiti katalog usluga HR-OOZ-a.

Konstituirajuća skupina


Izdvojena događanja Srca

lis 18

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 18. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lis 25

Želite li naučiti pisati jednostavne skripte u PHP-u koje koriste MySQL bazu podataka, izraditi adresar ili jednostavan sustav za unos i objavu novosti, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak,  25. listopada 2021., u  9 sati. Prijave su u tijeku.