50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Održana konstituirajuća sjednica Vijeća Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost

8. 9. 2021.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja, 3. rujna 2021. održana je konstituirajuća sjednica Vijeća Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) na kojoj su sudjelovali članovi Vijeća Inicijative. Time je započeo rad Vijeća na ostvarenju ciljeva Inicijative te je je napravljen prvi korak prema izradi nacionalnog plana otvorene znanosti i uspostavi HR-OOZ-a.

Sjednica je održana nakon što je prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja svečano uručio potpisani Sporazum članicama Inicijative za HR-OOZ.

Za predsjednika Vijeća izabran je ravnatelj Srca Ivan Marić, a za zamjenike izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) izv. prof. dr. sc. Irena Martinović Klarić te ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. David Matthew Smith. Ovaj izbor preslikava tri kategorije ustanova ključnih za funkcioniranje sustava znanosti – donositelje politika i financijere, provoditelje znanstvene djelatnosti te pružatelje usluga. Nadalje, Vijeće je usvojilo kriterije za pristupanje novih članica Inicijativi koji su objavljeni na web stranicama Inicijative za HR-OOZ.

Konstituirajuća sjednica Vijeća Inicijative HR-OOZ

Za ostvarivanje pojedinih ciljeva Inicijative za HR-OOZ Vijeće je podržalo formiranje dvije radne skupine: Radnu skupinu za izradu prijedloga nacionalnog plana i politika otvorene znanosti i Radnu skupinu za definiranje strukture i načela HR-OOZ-a. Primarni su zadaci radnih skupina izrada prijedloga nacionalnog plana otvorene znanosti, izrada prijedloga odredaba zakona koji uređuju znanstvenu djelatnost te definiranje organizacijske, upravljačke i tehnološke strukture budućeg HR-OOZ-a. Članove radnih skupina predlaže Vijeće i čine ih predstavnici Vijeća i vanjski stručnjaci.

Prikaz terminskog plana Radnih skupina Inicijative za HR-OOZ

Članovi Radne skupine za definiranje strukture i načela HR-OOZ-a izradit će kriterije za uvrštavanje usluga u HR-OOZ, nacrt pravilnika HR-OOZ-a koji sadrži organizacijsku i upravljačku strukturu te pripremiti katalog usluga HR-OOZ-a.

Konstituirajuća skupina


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.