Održana međunarodna radionica o digitalnim vještinama nastavnika

10. 2. 2020.

U Sveučilišnom računskom centru 3. i 4. veljače 2020. održana je međunarodna radionica naziva Teaching in contemporary learning environments: developing the digital skills of educators. Radionica se održava u okviru Strateškog okvira za europsku suradnju u obrazovanju i osposobljavanju ET2020 pri Europskoj komisiji, a vezano uz tematsku radnu skupinu za digitalno obrazovanje: učenje, poučavanje i vrednovanje - DELTA. Radionica se održava kao jedno od događanja u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a domaćini radionice su Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Na početku radionice sudionike su pozdravili državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Branka Ramljak i ravnatelj Srca, dr. sc. Zoran Bekić. Voditeljica ovog događanja bila je dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja za obrazovanje i podršku korisnicima i predstavnica Hrvatske u radnoj skupini DELTA. 

Na radionici je sudjelovalo više od 30 predstavnika ministarstava obrazovanja i organizacija vezano uz obrazovanje iz 20 zemalja članica Europske unije. Tema radionice su nastavnici i njihovo osposobljavanje i edukacija za stjecanje digitalnih vještina koje su im potrebne za poučavanje na otvoren i inovativan način te za primjenu digitalnih tehnologija u cilju unaprjeđenja kvalitete nastave i postizanja što boljih ishoda učenja.

Ova radionica je u skladu i s temom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom vezano uz obrazovanje (European Teachers and Trainers for the future), a zaključci događanja poslužit će kao temelj za sesiju na konferenciji u području obrazovanja koja će se održati 24. i 25. ožujka 2020.

U okviru radionice predstavnici ministarstava obrazovanja i eksperti u području obrazovanja predstavili su svoja iskustva na ovu temu, a pozvano predavanje održala je dr. Terry Maguire iz Nacionalnog foruma za unaprjeđenje poučavanja i učenja u visokom obrazovanju iz Irske. Sudionici su imati priliku čuti i hrvatska iskustva, a posjetili su Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te IX. gimnaziju.

Peer Learning Activity radionice periodički se organiziraju u okviru radnih skupina Europske komisije, a domaćini su pojedine zemlje članice EU. Radionice imaju za cilj razmjenu znanja i informacija te primjera dobre prakse. Pridonose donošenju smjernica i preporuka pojedinih radnih skupina u vezi s prioritetnim područjima koje se onda prosljeđuju Europskoj komisiji i potpora su dokumentima i akcijskim planovima koji se donose.

Slike i prezentacije te snimke predavanja s radionice dostupni su na stranici s detaljnim programom.

 

Sudionici međunarodne radionice o digitalnim vještinama nastavnika


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.