Održana prva radionica o korištenju računalnog klastera Isabella na engleskom jeziku

9. 9. 2022.

Ilustracija - logotip NI4OSSrce je u okviru projekta NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe) za uspostavu Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC), 7. rujna 2022. održalo jednodnevnu online radionicu "HPC Cluster Isabella Quick Course". Ovo je bila prva radionica o korištenju računalnog klastera Isabella koja je održana na engleskom jeziku, a prisustvovali su joj sudionici koji sudjeluju u projektu NI4OS-Europe.

Radionica je osmišljena kao ubrzani tečaj za iskusne korisnike, o korištenju okoline klastera Isabella i osnovama njegovog sustava za upravljanje poslovima Son of Grid Engine (SGE). Osim izvođenja s općenitim aplikacijama, stručnjaci Srca polaznicima su pokazali primjere korištenja aplikacija Samtools, GATK4, bwa-mem2 i Plink. Ove su aplikacije također dostupne svim korisnicima računalnog klastera Isabella.

Za izvođenje radionice korišten je elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster, EC3) na usluzi HTC cloud. Polaznici radionice aktivno su sudjelovali i iskazali su interes o tome kako najbolje optimizirati korištenja prostora, koji je najbolji način za imenovanje  poslova, te o općenitim funkcijama klastera.

Stručnjaci Srca nastavit će s povremenim održavanjem ove radionice na engleskom jeziku u okviru Webinara Srca, ovisno o iskazanim potrebama naših korisnika. 

 


Izdvojena događanja Srca

lis 04

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u utorak, 4. listopada 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

lis 05

Online radionica "Korištenje računalnog klastera Isabella" održat će se  5. listopada 2022., od  9 do 15 sati, a kao preduvjet za sudjelovanje polaznici moraju proći provjeru znanja u sklopu online tečaja "Linux za korisnike Isabelle".

lis 05

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 5. listopada 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lis 10

Od 10. do 14. listopada 2022. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 11

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u učionici Srca, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 11. listopada 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.