Održana radionica o korištenju računalnog klastera Isabella za geofizičare

31. 1. 2022.

HPC-CC logo

Srce je kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, 27. siječnja 2022. održalo online radionicu "Korištenje računalnog klastera Isabella" za studente kolegija "Računarstvo u Geofizici" na Geofizičkom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim studenata, radionici su prisustvovali i suradnici sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, te Državnog Hidrometeorološkog Zavoda.

U okviru radionice sudionicima su putem jednostavnog pokaznog primjera napisanog u programskom jeziku Fortran predstavljene osnove korištenja računalnog klastera Isabella. Stručnjaci Srca pojasnili su im sve stadije tipične interakcije koji su se odvijali uživo na klasteru Isabella, a to su spajanje, postavljanje okoline, podnošenje posla i analiza rezultata. Tijekom prezentacije bilo je govora i o iskustvu korištenja HPC resursa za potrebe Geofizičkog odjela, s naglaskom na meteorologiju. Na kraju prezentacije predstavljeni su i primjeri korištenja aplikacija za potrebe geofizičkih istraživanja, među kojima je spomenuta i seizmološka studija izrađena uz pomoć klastera Isabella.

Radionica je održana u online okruženju putem sustava za webinare Srca, a za dijeljenje materijala korišten je sustav za online tečajeve Srca.

Financiranje projekta Euro CC


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.