50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Održana radionica o korištenju računalnog klastera Isabella

28. 6. 2021.

Srce je od 23. do 25. lipnja 2021. održalo radionicu Korištenje računalnog klastera Isabella za 15 znanstvenika s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radionica je bila namijenjena korisnicima početnicima koji su upoznati s okolinom klastera Isabella i osnovama njegovog sustava za upravljanje poslovima Son of Grid Engine (SGE). Uz izvođenje poslova s općenitim testnim aplikacijama, prikazani su i primjeri sa specifičnim aplikacijama FastQC, QIIME2, MrBayes i BEAST koje biolozi koriste u svakodnevnom radu. Ove aplikacije su uz brojne druge na raspolaganju svim korisnicima Isabelle.

Za izvođenje radionice korišten je elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster, EC3) na usluzi HTC cloud. Klaster se koristio sustavom SGE te se sastojao od pristupnog čvora i osam radnih čvorova, svaki s 16 procesorskih jezgri i 32 GB radne memorije.

Ujedno, ovo je i prva radionica o korištenju Isabelle koja je održana u virtualnom okruženju, putem usluge webinara Srca, te je prvi put za dijeljenje materijala polaznicima korišten i sustav za online tečajeve Srca.

Planirano je održavanje radionice za napredne korisnike za jesen te ponavljanje početne radionice za sve korisnike.

Radionica korištenje računalnog klastera Isabella

 

 

 


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.