Održana radionica o korištenju računalnog klastera Isabella

24. 1. 2022.

HPC-CC logo

Srce je kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, 19. i 20. siječnja 2022. održalo online radionicu "Korištenje računalnog klastera Isabella" za grupu od 9 znanstvenika s pet znanstvenih ustanova.

Radionica je održana u okviru projekta “National competence Centres in the Framework of EuroHPC - EuroCC”, a bila je namijenjena korisnicima početnicima koji su upoznati s okolinom klastera Isabella i osnovama njegovog sustava za upravljanje poslovima Son of Grid Engine (SGE). Osim izvođenja poslova s općenitim aplikacijama, prikazani su i primjeri korištenja aplikacija GromacsMrBayesORCAQuantum Espresso  i Gaussian. Ove aplikacije su također dostupne svim korisnicima na računalnom klasteru Isabella.

Za izvođenje radionice korišten je elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster, EC3) na usluzi HTC cloud. Klaster je koristio sustav SGE te se sastojao od pristupnog čvora i osam radnih čvorova, svaki s 16 procesorskih jezgri i 32 GB radne memorije.

Polaznici radionice aktivno su sudjelovali i iskazali interes za način i uvjete pristupa klasteru Isabella, a stručnjaci Srca su im pojasnili različite opcije podnošenja poslova na klasteru, dostupnosti pojedinih aplikacija te razlike između grid i klaster postavki.

Radionica je održana u online okruženju putem sustava za webinare Srca, a za dijeljenje materijala korišten je sustav za online tečajeve Srca.

Financiranje projekta Euro CC


Izdvojena događanja Srca

svi 23

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 23. svibnja 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

svi 25

Webinar "Google Rapid Response (GRR) - udaljena forenzika računala" održat će se 25. svibnja 2022. od 10 do 13 sati.

lip 06

U lipnju 2022. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.