Održana radionica o korištenju računalnog klastera Isabella

4. 4. 2022.

HPC-CC logo

Srce je kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, 30. i 31. ožujka 2022. održalo online radionicu "Korištenje računalnog klastera Isabella" za grupu od 15 znanstvenika, s 11 znanstvenih ustanova. 

Radionica je održana u okviru projekta National competence Centres in the Framework of EuroHPC - EuroCC, a bila je namijenjena korisnicima početnicima koji su upoznati s okolinom klastera Isabella i osnovama njegovog sustava za upravljanje poslovima Son of Grid Engine (SGE). Osim izvođenja poslova s općenitim aplikacijama, prikazani su i primjeri korištenja aplikacija Gromacs, MrBayes, ORCA, Quantum EspressoXTB i Gaussian. Ove su aplikacije također dostupne svim korisnicima računalnog klastera Isabella.

Za izvođenje radionice korišten je elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster, EC3) na usluzi HTC cloud. Klaster je koristio sustav SGE te se sastojao od pristupnog čvora i osam radnih čvorova, svaki s 16 procesorskih jezgri i 32 GB radne memorije.

Polaznici radionice aktivno su sudjelovali i iskazali interes o načinu podnošenja poslova, politici klastera prilikom izračuna prioriteta, mogućnostima raspodjele poslova po čvorovima, a stručnjaci Srca su im pojasnili različite opcije podnošenja poslova na klasteru te proračun prioriteta.

Financiranje projekta Euro CC


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.