Održana radionica o korištenju računalnog klastera Isabella

6. 5. 2022.

HPC-CC logo

Srce je kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, 3. i 4. svibnja 2022. održalo online radionicu "Korištenje računalnog klastera Isabella". Ova radionica peta je po redu koja se održala u okviru webinara Srca, a prisustvovalo joj je 13 polaznika, sa šest ustanova. 

Radionica je održana u sklopu projekta National competence Centres in the Framework of EuroHPC - EuroCC, a bila je namijenjena korisnicima početnicima koji su upoznati s okolinom klastera Isabella i osnovama njegovog sustava za upravljanje poslovima Son of Grid Engine (SGE). Osim izvođenja poslova s općenitim aplikacijama, prikazani su i primjeri korištenja aplikacija Gromacs, MrBayes, ORCA, Quantum EspressoXTB i Gaussian. Ove su aplikacije također dostupne svim korisnicima računalnog klastera Isabella.

Za izvođenje radionice korišten je elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster, EC3) na usluzi HTC cloud. Klaster je koristio sustav SGE te se sastojao od pristupnog čvora i osam radnih čvorova, svaki s 16 procesorskih jezgri i 32 GB radne memorije.

Polaznici radionice aktivno su sudjelovali i iskazali interes za korištenje znanstvenih aplikacija, grafičkog korisničkog sučelja, politiku klastera prilikom korištenja ticketa te za čekanje u redovima za izvršavanje poslova, a stručnjaci Srca su im pojasnili različite opcije podnošenja poslova na klasteru te proračun prioriteta.

 

Financiranje projekta Euro CC


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.