Održana radionica o korištenju računalnog klastera Isabella

17. 6. 2022.

HPC-CC logo

Srce je kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, 14. lipnja 2022. održalo radionicu "Korištenje računalnog klastera Isabella". Ova radionica šesta je po redu koja se održala u okviru webinara Srca, a prisustvovalo joj je devet polaznika, sa sedam ustanova.

Radionica je održana u sklopu projekta National competence Centres in the Framework of EuroHPC - EuroCC, a bila je namijenjena korisnicima početnicima koji su upoznati s okolinom klastera Isabella i osnovama njegovog sustava za upravljanje poslovima Son of Grid Engine (SGE). Osim izvođenja poslova s općenitim aplikacijama, prikazani su i primjeri korištenja aplikacija Gromacs, MrBayes, ORCA, Quantum EspressoXTB+CREST i Gaussian. Ove su aplikacije također dostupne svim korisnicima računalnog klastera Isabella.

Za izvođenje radionice korišten je elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster, EC3) na usluzi HTC cloud. Klaster je koristio sustav SGE te se sastojao od pristupnog čvora i osam radnih čvorova, svaki sa 16 procesorskih jezgri i 32 GB radne memorije. Polaznici radionice aktivno su sudjelovali i iskazali interes za dostupne kompajlere na Isabelli, zauzeće dodatne radne memorije te o razlikama između EC3 klastera i Isabelle.

Radionica je do sada održavana u trajanju od dva dana, ali je zbog povećanog broja upita korisnika koji su se odnosili na mogućnost izvođenja radionice u skraćenom obliku, po prvi puta održana kao jednodnevna radionica o osnovama korištenja računalnog klastera Isabella. Stručnjaci Srca će s održavanjem ovih radionica nastaviti ponovno na jesen, u novom, skraćenom obliku, kako bismo se što uspješnije prilagodili potrebama naših korisnika.

Kao i prethodne, radionica je održana u online okruženju putem sustava za webinare Srca, a za dijeljenje materijala korišten je sustav za online tečajeve Srca.

 

Financiranje projekta Euro CC


Izdvojena događanja Srca

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 28. lipnja 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

srp 04

Webinar "Registracije v4 sučelja u OpenAIRE-u za urednike repozitorija u sustavu Dabarodržat će se 4. srpnja 2022. od 10 do 10:45 sati.