Održana radionica o korištenju računalnog klastera Isabella

7. 10. 2022.

HPC-CC logo

Srce je kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, 5. listopada 2022. održalo radionicu "Korištenje računalnog klastera Isabella". Ova je sedma radionica koja je održana u okviru webinara Srca, a prisustvovalo joj je 14 polaznika, s osam ustanova.

Radionica je održana u sklopu projekta National competence Centres in the Framework of EuroHPC - EuroCC, a bila je namijenjena korisnicima početnicima koji su upoznati s okolinom klastera Isabella i osnovama njegovog sustava za upravljanje poslovima Son of Grid Engine (SGE). Osim izvođenja poslova s općenitim aplikacijama, prikazani su i primjeri korištenja aplikacija Gromacs, MrBayes, ORCA, Quantum EspressoXTB+CREST i Gaussian. Ove su aplikacije također dostupne svim korisnicima računalnog klastera Isabella.

Za izvođenje radionice korišten je elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster, EC3) na usluzi HTC cloud. Klaster je koristio sustav SGE te se sastojao od pristupnog čvora i osam radnih čvorova, svaki sa 16 procesorskih jezgri i 32 GB radne memorije. I na ovoj su radionici polaznici aktivno sudjelovali, a poseban su interes iskazali za upotrebom lokalnih scratch diskova.

Kao i prethodne, radionica je održana u online okruženju putem sustava za webinare Srca, a za dijeljenje materijala korišten je sustav za online tečajeve Srca.

 

Financiranje projekta Euro CC


Izdvojena događanja Srca

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.