Održana radionica Srca o korištenju računalnog klastera Isabella

19. 11. 2021.

Sveučilišni računski centar (Srce) je kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, 15. i 16. studenog 2021. godine održao online radionicu "Korištenje računalnog klastera Isabella" za 12 znanstvenika sa sedam znanstvenih ustanova.

Radionica je održana u okviru projekta “National competence Centres in the Framework of EuroHPC - EuroCC”, a bila je namijenjena korisnicima početnicima na kojoj su upoznati s okolinom klastera Isabella i osnovama sustava za upravljanje poslovima Son of Grid Engine (SGE). Osim rada sa standardnim aplikacijama, prikazani su i primjeri korištenja aplikacija FastQC, Structure i Gaussian koje su prijavljeni korisnici naveli kao aplikacije koje koriste ili planiraju koristiti u budućnosti. Ove aplikacije su također dostupne svim korisnicima na računalnom klasteru Isabella.

Za izvođenje radionice korišten je elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster, EC3) na usluzi HTC cloud. Klaster je koristio sustav SGE te se sastojao od pristupnog čvora i osam radnih čvorova, svaki s 16 procesorskih jezgri i 32 GB radne memorije.

Radionica je održana u online okruženju putem sustava za webinare Srca, a za dijeljenje materijala korišten je sustav za online tečajeve Srca.

Znanstvenici na online radionici o korištenju računalnog klastera Isabella


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.