Održana Tribina o neformalnom obrazovanju u Kući Europe

9. 2. 2018.

8. veljače 2018. u Kući Europe održana je tribina na temu „Priznavanje neformalnog obrazovanja kao katalizator cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih“ koju je organiziralo Srce u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Na tribini je sudjelovalo četiri panelista, a moderator je bila Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima.

Na samom početku prof. dr. sc. Ružica Beljo-Lučić istaknula je važnost Hrvatskog kvalifikacijskog okvira kao reformskog instrumenta unutar kojeg se planira pokretanje aktivnosti razvoja odgovarajućeg sustava priznavanja i vrednovanja prethodnog učenja. Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mile Živčić, osvrnuo se na dokument Pregled obrazovanja i osposobljavanja za Hrvatsku u 2017. koji je izdala Europska komisija. Istaknuo je kako je prosječno mjesečno sudjelovanje odraslih u obrazovanju u 2016. godini bilo je svega 3 % u Hrvatskoj. Nataša Novaković, predstavnica Hrvatske udruge poslodavaca, istaknula je aktivnosti udruge vezano uz promicanje važnosti ulaganja u ljude kao najznačajnije resurse tvrtki. Velike tvrtke pitanje upravljanja ljudskim potencijalima u većini slučajeva rješavaju puno sustavnije nego male i srednje tvrtke koje najčešće nemaju na raspolaganju podršku potrebnu za usmjereniji pristup. Izrazito uspješan primjer upravljanja ljudskim resursima u globalnoj kompaniji Ericsson Nikola Tesla predstavio je mr. sc. Željko Antolić. Ericsson je razradio sustav integriranog upravljanja talentima pri čemu se polazi od pretpostavke da je svaki zaposlenik talent te mu se pristupa na individualnoj razini.

Kroz raspravu s publikom istaknuta je važnost suradnje dionika na svim razinama te, što je možda još i potrebnije, uspostava povjerenja. Ova je diskusija pokazala isto tako da postoji niz izazova koje je potrebno sustavno rješavati kako bi pojedinci, obrazovni sustav i poslodavci imali koristi od sustava priznavanja i vrednovanja prethodnog znanja.

Srce je partner na Erasmus+ projektu Recognitoin of Open and Valid Education (ReOPEN) koji ima za cilj razvoj metoda verifikacije neformalnog obrazovanja i transparentno priznavanje vještina kvalifikacija i kompetencija od strane obrazovnih ustanova i poslodavaca. Srce dugi niz godina izrađuje i izvodi neformalne obrazovne programe u području komunikacijskih i informacijskih tehnologija želeći prvenstveno članovima akademske zajednice, ali i građana omogućiti stjecanje novih znanja i vještina potrebnih za rad u modernom društvu.

Više informacija...


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.