Održano prvo hrvatsko RDA događanje „Istraživački podaci – što s njima?“

3. 3. 2020.

U kongresnom centru Sveučilišta u Rijeci, 27. veljače 2020. održano je prvo RDA događanje „Istraživački podaci – što s njima?“ u organizaciji hrvatskog nacionalnog RDA čvora (Srce) i Sveučilišne knjižnice Rijeka. Na događanju su sudjelovala 32  istraživača i knjižničara iz različitih institucija i sveučilišta. Skup je bio podijeljen u tri dijela na kojima su se knjižničari i istraživači mogli bolje upoznati s temama vezanim uz istraživačke podatke od kojih su obuhvaćeni FAIR principi, RDA rezultati (23 smjernice: podrška za upravljanje istraživačkim podacima i knjiga Engaging Researchers with Data Management: The Cookbook), certificiranje repozitorija (CoreTrustSeal), primjeri dobre prakse te licenciranje podataka.

Gostujući predavač skupa bila je izv. prof. dr. sc. Jadranka Stojanovski koja je sudionicima govorila o  upravljanju i dijeljenju istraživačkih podataka. U svojem izlaganju osvrnula se na mnogobrojne koristi koje istraživači, ustanove, financijeri i društvo u cjelini mogu imati od otvorenog dijeljenja istraživačkih podataka te koje je prepreke potrebno otkloniti da bi otvoreno dijeljenje u potpunosti zaživjelo.

Zanimljivo izlaganje održala je i dr. sc. Lovorka Barać Lauc iz Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) gdje je sa sudionicima podijelila ekskluzivnu informaciju o uvođenju obaveznog DMP-a (Data Management Plan) kao dio projektne prijave od idućeg roka u studenom 2020. godine za IP (Istraživački projekti) i UIP (Uspostavni istraživački projekti). Istaknula je kako će se obrazac za DMP sastojati od četiri odijela koja obuhvaćaju prikupljanje podataka i dokumentaciju, etiku, pravna i sigurnosna pitanja, pohranu i očuvanje podataka te dijeljenje i ponovnu uporabu podataka. Naglasila je kako je DMP „živi“ dokument koji će se neprestano mijenjati i nadopunjavati tijekom projekta, dok se završna verzija predaje po završetku projekta.

U posljednjem dijelu skupa održana je demonstracija unosa skupa podataka na testnom repozitoriju Dabra gdje su sudionici imali priliku vidjeti koje sve korake i informacije moraju unijeti u repozitorije svojih ustanova kako bi uspješno izvršili unos i objavili svoje istraživačke podatke.

Sljedeće RDA događanje održat će se 13. ožujka 2020. godine u Sveučilišnoj knjižnici Split. Program i prijave mogu se pronaći na stranici "Istraživački podaci - što s njima?".

Podsjećamo, Research Data Alliance (RDA) je globalna organizacija usmjerena na razvoj društvenih i tehničkih uvjeta za otvoreno dijeljenje i ponovnu upotrebu podataka te poticanje inovacije temeljene na podacima. Početkom ožujka 2020. godine RDA je imala više od 9.960 individualnih članova iz 144 zemalja.

Održano prvo hrvatsko RDA događanje „Istraživački podaci – što s njima?“


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.