50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Okrugli stol: Nacionalne istraživačke i inovacijske infrastrukture u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije

17. 2. 2015.

U četvrtak, 26. veljače 2015. s početkom u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se okrugli stol „Nacionalne istraživačke i inovacijske infrastrukture u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije“. U Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije usvojenoj u Hrvatskom saboru 17. listopada 2014. godine istaknuta je važnost infrastruktura za uspostavu hrvatskog istraživačkog prostora. Na okruglom stolu raspravljat će se o stanju istraživačkih infrastruktura u Hrvatskoj i o mogućim načinima njihova planiranja razvoja i uporabe. Očekuje se da bi rasprava trebala ukazati na aktivnosti koje bez odlaganja treba početi sustavno provoditi vezano uz istraživačke infrastrukture u Hrvatskoj, a kako bi se stanje unaprijedilo i povećala učinkovitost uporabe infrastruktura, te unaprijedila njihova povezanost s europskim infrastrukturnim inicijativama. Posebice, u područjima u kojima u Hrvatskoj postoji kritična masa znanstvenika treba omogućiti njihovo umrežavanje s već uspostavljenim paneuropskim infrastrukturama (ESFRI).

 • Uvodna riječ:
  Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić
 • Uvodničari okruglog stola:
  akademik Leo Budin,
  akademkinja Milena Žic Fuchs,
  prof. dr. sc. Ignac Lovrek, član suradnik HAZU,
  dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca

Isto tako, u raspravi bi trebalo razmotriti kriterije znanstvenog vrednovanja prijedloga infrastrukturnih projekata, projekata nabave istraživačke opreme, kao i projekata povezivanja i uključivanja u europske i druge međunarodne istraživačke i inovacijske infrastrukture. Kriteriji bi trebali obuhvatiti: stratešku uklopljenost, relevantnost za Hrvatsku, znanstveni potencijal, način uporabe i korisničku bazu te ostvarivost i održivost, sukladno primjerima dobre europske prakse.

Izdvojena događanja Srca

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.