50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Online Hrvatska: rast prometa kroz CIX

24. 3. 2020.

U proteklom, prvom tjednu u kojem je krenula online nastava na području cijele Hrvatske usljed krize izazvane pojavom korona virusa i bolesti COVID-19, ali i tjednu u kojem su mnoga tijela javne i državne vlasti te gospodarstva intenzivnije započeli s prelaskom na rad u online okruženju, očekivano, zabilježen je 15 postotni rast prometa kroz CIX, što predstavlja značajan skok u odnosu na uobičajeni trend rasta prometa kroz CIX.

Grafikon prenesenog prometa kroz CIX u TB

Slika: prikazuje uzlazni graf prenesenog prometa kroz CIX: 16. 3. 2020. započela online nastava za područje Istarske županije; 18. 3. 2020. započela online nastava u cijeloj Hrvatskoj)

Ovaj skok je prvenstveno posljedica naglašenog online obrazovanja. Studenti i profesori, učenici i nastavnici, iz svojih domova, putem pružatelja internetskih usluga pristupaju digitalnim uslugama i sadržajima koji su smješteni na mrežnim resursima Srca, CARNET-a, svog fakulteta ili pak u javnim oblacima (mrežama) Microsofta. Razmjena internetskog prometa je sigurnija i učinkovitija ukoliko internetski paketi prolaze najkraćim putem od jedne točke do druge, od izvora do odredišta. U Hrvatskoj se to mjesto, sjecište internetskih putova, nalazi u Srcu a zove se CIX.

CIX je nacionalno središte za razmjenu internetskog prostora udomljeno u Srcu, te nezaobilazan element arhitekture hrvatskog i globalnog Interneta. CIX ove godine slavi 20 godina postojanja. Tom prigodom napravljen je i kratki promo film.

 

Više o CIX-u pročitajte na web-stranicama CIX-a.


Izdvojena događanja Srca

sij 25

Želite li se upoznati s upoznati s konceptima objektno orijentiranog programiranja kroz rad u programskom jeziku Java? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 25. 1. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

sij 27

U prvom tečaju Linux akademije upoznajte se s administracijom Linux poslužitelja. Online tečaj uz vodstvo predavača počinje 27. 1. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 01

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 1. 2. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 10

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 10. 2. 2020., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 15

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 15. 2. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.