Online izvještaj o korištenju računalnog klastera Isabella

25. 1. 2023.

Srce, kao središte nacionalne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja, sustave i digitalne usluge izgrađuje u skladu s potrebama zajednice. Većina usluga Srca financira se u okviru redovne djelatnosti Srca iz državnog proračuna i one su dostupne za korištenje bez naknade. Zbog toga veliku pažnju posvećujemo transparentnom korištenju javno dostupnih resursa izgrađenih iz javnih izvora i kontinuiranom informiranju zajednice o resursima koji su joj dani na raspolaganje. Potvrda je ovog pristupa izrada sustava za izvještavanje o korištenju računalnog klastera Isabella.

Godišnji izvještaj o korištenju računalnog klastera Isabella za 2022. godinu donosi detaljan pregled za 2022. godinu u kojoj je resurse računalnog klastera Isabella koristila 31 aktivna ustanova, 209 aktivnih korisnika na ukupno 126 aktivnih projekata koji su rezultirali s 54 objavljena rada. U odnosu na prošlu godinu zabilježen je porast u svim bitnim čimbenicima, pa je tako u 2022. godini bilo 19 aktivnih projekata i 55 aktivnih korisnika više nego 2021. godine.

Tijekom 2022. godine od 31 aktivne ustanove 11 ustanova su bile sastavnice Sveučilišta u Zagrebu koje su ukupno imale 80 projekata i 192 korisnika. Od tih 11 ustanova, njih 5 je bilo u top 10 ustanova po korištenju računalnog klastera Isabella: Prirodoslovno-matematički fakultet, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije te Fakultet Strojarstva i brodogradnje, a one su zajedno imale 68 projekata i 163 korisnika.

Kada se gledaju podaci po pojedinačnim ustanovama po ukupnoj iskorištenosti procesorskih resursa vrh ljestvice zauzeli su Institut Ruđer Bošković, Institut za fiziku, Odjel za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Godišnji izvještaj o korištenju računalnog klastera Isabella sadrži:

  • pregled pokazatelja organiziranih prema zasebnim kategorijama koji daju informacije o iskorištenosti računalnog klastera Isabella tijekom godine za koju se izvještaj odnosi,
  • pregled informacija prema ustanovama s analizom po broju projekata, broju korisnika te udjelu vremena računanja,
  • prikaz podataka po projektima koji su podijeljeni u 3 kategorije: Istraživački projekti, Završni rad / Disertacija i Praktična nastava,
  • podatke o ukupnoj iskorištenosti resursa koji donose informacije o ukupnoj mjesečnoj ili godišnjoj potrošnji računalnog klastera Isabella,
  • rang liste projekata prema kriterijima: najviše podnesenih poslova, vremenu trajanja poslova, broju najviše dodijeljenih jezgara te najviše CPU sati iskorištenih po jednom poslu.

Detaljni pregledi za ranije godine dostupni su u izvještajima za 2021. godinu, 2020. godinu i 2019. godinu.  

Godišnji izvještaj o korištenju računalnog klastera Isabella

 

 

 


Izdvojena događanja Srca

velj 07

Želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji se održava u online okruženju uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 7. veljače 2023. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 13

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

Ožu 03

BSidesZagreb, međunarodno okupljanje stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti održat će se 3. ožujka 2023.

Ožu 06

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 6. do 10. ožujka 2023.

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO.