Organizacijom dvaju webinara Srce obilježilo međunarodni tjedan otvorenog obrazovanja

11. 3. 2022.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) pridružio se i ove godine obilježavanju međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja (Open Education Week). Ova globalna inicijativa organizira se od 2012. godine, a Srce u njoj aktivno sudjeluje od 2015. godine. U Tjednu otvorenog obrazovanja, koji se ove godine obilježava od 7. do 11. ožujka 2022., diljem svijeta organiziraju se tribine, predavanja i inicijative kojima se želi podići svijest o važnosti otvorenog obrazovanja i njegovog utjecaja na suvremene načine učenja u cijelom svijetu. Ove godine Srce je svoj doprinos promociji otvorenog obrazovanja i poticanju primjene otvorenih obrazovnih praksi dalo u obliku organizacije dvaju webinara koji su održani 9. ožujka 2022.:

Istraživanja su provedena u okviru dvaju međunarodnih Erasmus+ projekata: projekta European Network for Catalysing Open Resources in Education - encore+ i projekta Digital Education for Crisis Situations: Times when there is no alternative - DECriS.

Profesor Ulf-Daniel Ehlers s Duale Hochschule Baden-Württemberg (DHBW), Njemačka predstavio je rezultate istraživanja provedenog u okviru projekta encore+ koje ukazuje da su nastavnici i čelnici visokoškolskih ustanova svjesni važnosti i mogućnosti otvorenog obrazovanja i otvorenih obrazovnih sadržaja (OER), no ne koriste ih u većoj mjeri jer smatraju da njihovo korištenje nije jednostavno, što dovodi do toga da u manjoj mjeri postavljaju svoje nastavne materijale kao otvorene obrazovne sadržaje te ne znaju kako procijeniti kvalitetu OER-a. Rezultati istraživanja također ukazuju da otvorene obrazovne sadržaje koriste većinom nastavnici kao pojedinci, odnosno korištenje otvorenih obrazovnih sadržaja ne prate uvijek politike i strategije o otvorenom obrazovanju na razini ustanove. Rezultate drugog istraživanja provedenog u okviru projekta Digital Education for Crisis Situations: Times when there is no alternative - DECriS predstavila je doc. dr. sc. Milijana Mićunović s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. Rezultati ovog istraživanja o tome koliko i na koji način se koriste otvoreni obrazovni sadržaji (OER) u nastavi, s naglaskom na razdoblje tijekom pandemije ukazuju da se otvoreni obrazovni sadržaji koriste u manjoj mjeri te da se njihovo korištenje nije povećalo ni tijekom pandemije. Korištenje OER-a u nastavi je prvenstveno rezultat motivacije pojedinog nastavnika bez podrške ustanove, a u vrlo maloj mjeri se OER recenzira i vrednuje. Istraživanje je također ukazalo na nedostatak poimanja mogućnosti OER-a kao i njegove uloge u modernizaciji obrazovnog procesa te općenito pogrešne predodžbe što su to otvoreni obrazovni sadržaji.

Projekt DECriS  koordinira Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku, a Srce je partner na projektu pa je i ovaj webinar jedna od aktivnosti kojom se željelo nastavnike i sve zainteresirane upoznati s otvorenim obrazovnim sadržajima. Nakon predstavljenih rezultata  istraživanja otvorena je rasprava o problemu neosviještenosti i potencijala OER-a u akademskoj zajednici.

Drugi webinar, koji su održale predavačice iz Srca, organiziran je s ciljem približavanja otvorenih obrazovnih sadržaja nastavnicima i svima koji se bave obrazovanjem te su u okviru webinara dane definicije najvažnijih pojmova kao što su otvoreno obrazovanje, otvoreni obrazovni sadržaji (OER)  i otvorene obrazovne prakse (OEP) te autorsko pravo i autorsko djelo. Također, sudionicima su predstavljene mogućnosti OER i doprinosa unaprjeđenju kvalitete obrazovnog procesa kao i kako postaviti vlastite obrazovne sadržaje u otvoreni pristup te kako i kada se mogu koristiti otvoreni obrazovni sadržaji drugih autora u nastavi. Ovaj webinar izazvao je veliki interes sudionika koji su predavačima postavili niz pitanja vezanih za korištenje OER-a u nastavi.

Snimke obaju webinara dostupne su na https://www.srce.unizg.hr/oew-2022

Srce se također pridružilo webinaru Opening and Developing the European Capital of Knowledge through Community of Practice koji organizira European Distance and E-learning Network - Digial Learning Europe, a na kojem je jedan od panelista bila pomoćnica ravnatelja doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić. Snimke webinara, koje je organizirala organizacija DEN DLE u okviru Tjedna otvorenog obrazovanja, dostupne su na https://eden-europe.eu/open-education-week-2022/

O webinaru Opening up education - unfulfilled potential of OER

 

Otvoreni obrazovni sadržaji u nastavi – zašto, kako, kada?


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.