Otvoren 100-ti VPS

11. 3. 2014.

Sveučilišni računski centar (Srce) je, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u travnju 2012. godine uspostavio uslugu po paradigmi računarstva u oblacima (engl. cloud computing): Virtualni privatni poslužitelji (Virtual Private Server - VPS). VPS je usluga Srca koja omogućava ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja stvaranje i upotrebu virtualnih poslužitelja za trajne potrebe i to s razinom podrške standardnom za moderni podatkovni centar (visoka raspoloživost, pouzdanost, skalabilnost, fleksibilnost upravljanja).

Akademske ustanove odmah su prepoznale prednosti koje pruža takva usluga, te je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bilo prva ustanova koja je 16. travnja 2012. godine počela koristiti uslugu. Ovih dana otvorili smo 100-ti virtualni poslužitelj i to za potrebe Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina. Tijekom skoro dvije godine od pokretanja usluge ugašena su samo tri virtualna poslužitelja.   Među brojnim prednostima koje VPS usluga nudi ustanovama iz akademske i istraživačke zajednice naglašavamo sljedeće: smanjenje troškova nabave, smještanja i održavanja računalne opreme, mogućnost jednostavnog i za korisnika besplatnog proširenja resursa ovisno o trenutačnim potrebama, svakodnevno sigurnosno pohranjivanje, nadzor opterećenosti resursa te na kraju i veliku uštedu električne energije.  

Ustanove koje koriste uslugu VPS najčešće je koriste za objavljivanje sadržaja putem web-poslužitelja, za poslužitelje elektroničke pošte, baze podataka, poslužitelje domena. Uz navedene standardne poslužiteljske usluge nekolicina ustanova preuzete VPS-ove koristi za podršku različitih tuzemnih i međunarodnih znanstvenih projekata.   

Uslugu koristi četrdesetak fakulteta s više hrvatskih sveučilišta, te druge ustanove iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, među kojima i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Nacionalna i sveučilišna knjižnica.  

 

 

Izdvojena događanja Srca

srp 04

Webinar "Registracije v4 sučelja u OpenAIRE-u za urednike repozitorija u sustavu Dabarodržat će se 4. srpnja 2022. od 10 do 10:45 sati.